Livre
Néerlandais

Sjaantje doet alsof

Public cible:
3-5 ans et plus
Sjaantje houdt de herinnering aan haar overleden opa levend door allerlei net-alsof-dingen met hem te doen. Prentenboek met enigszins surrealistische collages in kleur. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
Sjaantje doet alsof
Auteur
Sjoerd Kuyper Daan Remmerts de Vries 1962-
Langue
Néerlandais
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2009 | Autres éditions
[28] p. : ill.
ISBN
9789046802489
Placing suggestion
Dood (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Als de koekjes op zijn, zegt oma dat Sjaantje een net-alsof-koekje van opa moet nemen. Met opa gaat ze op pad om honderd miljoen net-alsof-koekjes te kopen en dan doen ze bladzijdenlang allerlei net-alsof-dingen in net-alsof-situaties. Gaandeweg krijgt de lezer het gevoel dat het allemaal wel heel dol wordt totdat blijkt dat het fantasie was van Sjaantje en dat ze net heeft gedaan alsof opa nog leeft. Er volgt een ontroerend einde met het beeld van een kauwende oma en Sjaantje met op de achtergrond de lucht waarin opa in de verte zweeft. Groot, stevig uitgevoerd prentenboek met prachtige collage/verf/penillustraties die de wat surrealistische sfeer heel goed benadrukken. De korte duidelijke tekst staat in zwarte letters onder de illustraties. Het thema 'rouw' wordt origineel behandeld door herinneringen op te halen die opa levend houden en troostend werken, zelfs voor de zichtbaar opgeknapte oma. Vanaf ca. 4 jaar.

Sjaantje doet alsof

Sjaantje is bij oma. Ze wil een koekje maar de koekentrommel is leeg. Neem maar een van opa's net-alsof-koekjes, zegt oma. En dat is het begin van een net-alsofavontuur: opa doet alsof hij mooi kan zingen, alsof hij kan voetballen en nog een goal maakt ook. Sjaantje en opa gaan net-alsof-koekjes kopen en doen net alsof ze fietsen naar de supermarkt. En aan het eind zit Sjaantje nog (of weer) in de stoel en ze zegt aan oma: Ik doe net alsof opa nog leeft. En oma, die heeft ondertussen voor echte koekjes gezorgd. Een mooi verhaal waarin fantasie gemis verdoezelt. Het vraagt van de kinderen wel wat inlevingsvermogen maar daar kan een voorlezer zeker bij helpen. De illustraties bestaan uit collages en tekeningen en zijn soms even wild als de fantasie van Sjaantje. Een prentenboek om even bij stil te staan.

Suggestions