Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:
De Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo (1907-1954) lijdt na een ongeluk een leven vol lichamelijke pijn, ongemak en verdriet, wat ze verbeeldt in haar schilderijen.
Titre
Frida's pijn : roman
Auteur
Slavenka Drakulić
Traducteur
Hilda Schraa
Langue
Néerlandais
Langue originale
Croate
Titre original
Frida ili o boli
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Orlando, © 2021
174 p.
ISBN
9789493081611 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De pijn van Frida Kahlo

Het leven van Frida Kahlo is als een stafkaart van de pijn, meent de Kroatische schrijfster Slavenka Drakulić in haar roman.

De cartografie van de pijn, zo zou je Frida's pijn van Slavenka Drakulić kunnen noemen. De hoofdpersoon van de roman is Frida Kahlo, de Mexicaanse schilderes die op haar achttiende, in 1925, zwaargewond raakte bij een busongeval, troost en redding vond in het schilderen, en stierf op 47-jarige leeftijd. Vandaag wordt ze geroemd als feministe, selfie queen, queer icoon en stijlmuze. Het verhaal is bekend, maar zelden heeft een auteur het zo indringend weten te vertellen als Drakulić. Frida's pijn is geen biografie, althans niet de biografie van Kahlo als persoon, maar van haar pijn. De originele Kroatische titel, die essayistisch klinkt, Frida, of over pijn, slaat de spijker op de kop: de hoofdrolspeler in deze roman is de pijn zelf.

Slavenka Drakulić (72) is een grande dame van de Kroatische literatuur, geprezen als een van de invloedrijkste denkers van Europa. Haar essays worden wereldwijd gelezen, haar romans behandelen diepmenselijke thema's, onder meer de Joegoslavische …Lire la suite

Literaire biografische roman over het leven van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo (1907-1954), waarin de nadruk ligt op haar lichamelijk lijden, dat de basis vormde van haar kunstenaarschap. Frida krijgt op haar 6e jaar polio, wat voor een blijvende handicap zorgt aan haar been. Daarenboven wordt tijdens een busongeluk op haar 18e haar lichaam doorboord door een stalen stang. Maandenlang ligt ze op bed in een gipscorset. Ze begint liggend te schilderen, eerst portretten. Later wordt haar werk uiting van pijn, haar vaste metgezel in een leven van medische ingrepen, miskramen en liefdesverdriet. Ze trouwt met de twintig jaar oudere muurschilder Diego Rivera, een casanova die haar bedriegt. Toch blijft hij haar grote liefde: na een scheiding huwt het paar opnieuw. Frida wordt beroemd; ze exposeert in New York en Parijs. Zowel Frida, die zich kleedt in Mexicaanse boerenkleding, als haar werk vallen op. Haar schilderijen, veelal in bed gemaakt, zijn nietsontziend: bloederig, soms zelfs …Lire la suite

À propos de Slavenka Drakulić

CC BY 3.0 - Image by De Balie

Slavenka Drakulić, née le 4 juillet 1949 à Rijeka, est une journaliste et écrivaine croate.

Biographie

Slavenka Drakulić, est née le 4 juillet 1949 à Rijeka.

Elle sort diplômée de a faculté des lettres et de philosophie de l’université de Zagreb en littérature comparée et sociologie en 1976.

De 1982 à 1992 elle démarre sa carrière en temps en tant que journaliste dans les journaux hebdomadaires Start et Danas à Zagreb, où elle écrit des articles sur le féminisme. Elle publie l'essai mrtni grijesi feminizma, (« les péchés mortels du féminisme ») en 1984.

Romancière

Elle est l'auteur de cinq romans dont le style se situe entre l…En lire plus sur Wikipedia