Livre
Néerlandais

Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen : oorlogsmisdadigers uit de Balkan

Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen : oorlogsmisdadigers uit de Balkan

Genre:
Aan de hand van een beschrijving van meer en minder geruchtmakende zaken voor het Joegoslavie͏̈-tribunaal in Den Haag wordt de vraag gesteld waarom mensen in oorlogsomstandigheden tot extreme misdaden in staat zijn.
Titre
Ze zouden nog geen vlieg kwaad doen : oorlogsmisdadigers uit de Balkan
Auteur
Slavenka Drakulić
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
They would not harm a fly : war criminals from the Balkans
Éditeur
Breda: De Geus, 2003
187 p.
ISBN
90-445-0421-5
Placing suggestion
Landen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Hoe komt het dat mensen - veelal mannen, soms vrouwen - in tijden van oorlog in staat zijn extreme gruweldaden (moord, verkrachting, foltering) te begaan, terwijl het zo op het oog 'normale' mensen zijn? Deze vraag stelt Drakulic, zelf afkomstig uit voormalig Joegoslavië, zich naar aanleiding van de oorlogen op de Balkan. Zij heeft tal van geruchtmakende zaken voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag intensief gevolgd (naast beruchte gevallen als Milosevic, ook minder bekende zaken) en zij kent de Balkan, zijn geschiedenis en zijn bewoners. Het heeft een even fascinerend als verontrustend verhaal opgeleverd. Het zijn niet alleen pathologische misdadigers die tot oorlogsmisdrijven in staat zijn; vaker gaat het om gewone mensen die onder druk van de oorlogsomstandigheden (angst, door anderen opgelegde dwang, stress) tot extreem gedrag vervallen. Ook de geschiedenis (een door de jaren heen opgebouwd ressentiment, het opgroeien in een van leugens, propaganda en verheerlijking van geweld…Lire la suite

À propos de Slavenka Drakulić

CC BY 3.0 - Image by De Balie

Slavenka Drakulić, née le 4 juillet 1949 à Rijeka, est une journaliste et écrivaine croate.

Biographie

Slavenka Drakulić, est née le 4 juillet 1949 à Rijeka.

Elle sort diplômée de a faculté des lettres et de philosophie de l’université de Zagreb en littérature comparée et sociologie en 1976.

De 1982 à 1992 elle démarre sa carrière en temps en tant que journaliste dans les journaux hebdomadaires Start et Danas à Zagreb, où elle écrit des articles sur le féminisme. Elle publie l'essai mrtni grijesi feminizma, (« les péchés mortels du féminisme ») en 1984.

Romancière

Elle est l'auteur de cinq romans dont le style se situe entre l…En lire plus sur Wikipedia