Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Als de duiven verdwijnen

Sofi Oksanen (auteur), Marja-Leena Hellings (traducteur)
Het leven van twee neven, de een idealist, de ander collaborateur, in Estland in de periode 1941-1966 toen het land afwisselend werd bezet door de Sovjets en de nazi's.
Titre
Als de duiven verdwijnen
Auteur
Sofi Oksanen
Traducteur
Marja-Leena Hellings
Langue
Néerlandais
Langue originale
Finnois
Titre original
Kun kyyhkyset katosivat
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Anthos, 2013
379 p. : ill.
ISBN
9789041423108 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Enige kennis van de recente Estse geschiedenis is vereist om de romans van Sofi Oksanen te lezen: hoe het land na de Oktoberrevolutie van 1917 zijn onafhankelijkheid afkondigde, hoe het geleidelijk onder de invloed van Sovjet-Rusland kwam, hoe het in 1941 door nazi-Duitsland bezet werd, hoe het vanaf 1944 opnieuw door Sovjet-Rusland werd ingelijfd en ten prooi viel aan russificatie en stalinisering, waarbij duizenden Esten werden geëlimineerd of naar Siberië gedeporteerd, hoe het ten slotte in 1991 zijn onafhankelijkheid herwon. Als de duiven verdwijnen put uit deze dramatische geschiedenis. De roman heeft een hoog thrillergehalte; overal schuilt bedrog, achterdocht en straffeloosheid.
Als de duiven verdwijnen vertelt over twee neven, Roland en Edgar, die aanvankelijk als overtuigde nationalisten in het Estse verzet zitten en vechten voor de afwerping van het Sovjet-Russische juk. Ze verwachten veel van Duitsland, maar begrijpen al snel dat Duitsland het Estse gebie…Lire la suite
Roman over Estland ten tijde van de overheersing door de Sovjets (1941), de nazi's (1941-44) en weer de Sovjets (1944-66). De hoofdpersonen zijn twee neven, Roland en Edgar en diens vrouw Juudit. Roland is de idealist, die zich inzet voor de onafhankelijkheid van zijn land. Zijn verloofde is gewelddadig om het leven gekomen. Edgar handelt uit eigenbelang, is het prototype van de collaborateur. Juudit ontsnapt aan het liefdeloze huwelijk met Edgar door een relatie met een Duitse officier. Het verhaal springt heen en weer tussen de oorlogsjaren en de jaren zestig. Angst bemoeilijkt het maken van de juiste keuzes en steeds is er de vraag naar wat de waarheid is en wie die bepaalt. Oksanen (1977) is een zeer succesvolle Finse auteur, van wie eerder in het Nederlands 'De zuivering' verscheen, dat zich ook in Estland afspeelt. Rijke en gelaagde roman, waarin in beeldende taal grote morele vragen worden gesteld die uitgaan boven de historische situatie van Estland. Aan het begin van elk hoof…Lire la suite

À propos de Sofi Oksanen

CC BY 3.0 - Image by Teemu Rajala

Sofi Oksanen est une écrivaine finlandaise, née à Jyväskylä le 7 janvier 1977. Son troisième roman, Purge, qui a reçu de nombreux prix en Finlande, l'a fait connaitre en France, où il a également été primé du prix Femina étranger et du prix du roman Fnac.

Sofi Oksanen a également écrit des chroniques dans plusieurs magazines et un article avec Imbi Paju (fi) sur les étapes de l'histoire de l'Estonie durant l'histoire soviétique. Au sujet de l'histoire récente de l'Estonie, elle a également écrit Les vaches de StalineLes vaches de Staline et Quand les colombes disparurent (fi).

Biographie

Sofi Oksanen nait d'un père finlandais électricien et d'une …En lire plus sur Wikipedia