Braille
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De verdwenen piano's van Siberië

Sophy Roberts (auteur), Robbert-Jan Henkes (traducteur)
Beschrijving van de cultuurgeschiedenis van Siberie͏̈ door een Britse reisjournalist aan de hand van een zoektocht naar een verdwenen piano.
Titre
De verdwenen piano's van Siberië
Auteur
Sophy Roberts
Traducteur
Robbert-Jan Henkes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The lost piano's of Siberia
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2021
20 banden
Éditeur original
Ambo|Anthos
Note
Gemaakt in Nederland

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Polonaise in de toendra

Hoe geraken piano's in Siberië? De Britse reisjournalist Sophy Roberts reist de muziek achterna, voor en na de revolutie.

Siberië. Het woord heeft iets magisch, de aantrekkingskracht van een verre einder zoals ook Timboektoe of Ouagadougou die hebben. Maar Siberië is uniek: zo koud, zo uitgestrekt, en honderden jaren lang zo onbereikbaar voor de doorsnee reiziger. Van de Oeral tot de Stille Oceaan, van de toendra tot de zee van Ochotsk: het is het eind van de beschaafde wereld, een land van verdrevenen en bannelingen, van rendierenhoeders en datsja's.

Je hoort Siberië in de akkoorden van de grote Russische componisten, de filmische weidsheid van Rachmaninov, de weemoed van Tsjaikovski. Siberië, dat zijn zilverberken bestoven met poedersneeuw en bosaardbeitjes in de lente. Siberië is een sneeuwstorm in de poolnacht, de boeien van goelag-gevangenen die rinkelen bij min dertig. Siberië is een symfonie.

Siberië en muziek, daar was het ook de Britse reisjournalist Sophy Roberts om te doen toen zij in 2015 besloot om de streek te doorkruisen. Drie jaar lang r…Lire la suite

Niet het gebruikelijke beeld van Siberië als opbergruimte voor dissidenten en criminelen, maar een lyrische beschrijving van de pracht en kracht van grootste natuur in combinatie met pianomuziek. De droom om nog eens de prachtige klanken in een wijds landschap te beleven leidt tot een zoektocht naar een verdwenen piano, waarbij de introductie en het belang van (piano)muziek voor de bewoners van Siberië wordt geschetst; de piano als perspectief op de Siberische geschiedenis. Prachtig geschreven boek, met een epos-achtig karakter, dat je meevoert in een onbekend perspectief op de cultuurgeschiedenis van Siberië. De Britse auteur is reisjournalist, gespecialiseerd in extreme bestemmingen. Met zwart-witfoto's; kaarten, uitgebreid register en bronvermelding. Meeslepende reisliteratuur, ook voor niet muziekliefhebbers.