Livre
Néerlandais

De herhaling : een proeve van experimenterende psychologie

Søren Kierkegaard (auteur), Annelies Van Hees (traducteur), Karl Verstrynge (éditeur intellectuel)
Verhandeling in existentieel perspectief over de (on)mogelijkheid van herhaling in een mensenleven.
Titre
De herhaling : een proeve van experimenterende psychologie / Constantin Constantius ; vert. Annelies van Hees ; eindred. en verklarende noten Karl Verstrynge en Onno Zijlstra ; met een nawoord van Johan Taels
Auteur
Søren Kierkegaard
Traducteur
Annelies Van Hees
Éditeur intellectuel
Karl Verstrynge Onno Zijlstra
Postface
Johan Taels
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Gjentagelsen
Éditeur
Budel: Damon, 2008 | Autres éditions
151 p.
Note
Constantin Constantius is een pseudoniem van Søren Kierkegaard
ISBN
9789055738960 (hardback)
Placing suggestion
156.3 (SISO) Filosofen ; Filosofen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 4 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In zijn karakteristieke vermenging van fictie en non-fictie, betogende stijl en ironiserende observaties presenteert Kierkegaard (1813-1855) een parafase op het thema van het bijbelboek Job. Hij wil daarmee laten zien hoe iedere situatie een appel is op de vrije keuze van de mens en dus nooit een herhaling van wat geweest is. Wel wordt ieder mens in situaties herhaaldelijk geconfronteerd met de diepte van de eigen subjectiviteit en de onherbergzaamheid daarvan. De romantische identificatie van biografische ontwikkelingen in Kierkegaards leven met het lot van Job geeft een bijzondere dimensie aan het begrip existentie. Een centrale titel uit het omvangrijke oeuvre van de Deense filosoof en grondlegger van het existentialisme in een helder vertaalde en verzorgde uitgave. Met voet- en eindnoten, een toelichtend nawoord en een register op personen en zaken.

À propos de Søren Kierkegaard

Søren Aabye Kierkegaard ([ˈsœːɐn ˈkʰiɐ̯g̊əˌg̊ɒːˀ] ), né le 5 mai 1813 et mort le 11 novembre 1855 à Copenhague, est un écrivain, poète, théologien, et philosophe danois, dont l’œuvre est considérée comme une première forme de l'existentialisme.

Son œuvre est constituée de textes critiques sur la religion organisée, le christianisme, la morale, l'éthique, la psychologie, la philosophie religieuse, et montre un goût pour la métaphore, l'ironie et les paraboles. Une grande partie de son travail traite de la manière dont on vit en tant qu'individu unique, donnant la priorité à la réalité humaine concrète sur la pensée abstraite et soulignant l'importance du choix et de l'engagement personnel.

Les premiers travaux de Kierkegaard ont été publiés sous différents pseudon…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions