In Japan rond 1900 komt een man voor een dilemma te staan: blijft hij gehoorzaam en loyaal aan zijn omgeving of luistert hij naar zijn eigen gevoel en kiest hij voor zichzelf?
Titre
De poort : roman
Auteur
Sošeki Natsume
Traducteur
Luk Van Haute
Narrateur
Mariëlla Van den Ende  (inlezer)
Langue
Néerlandais
Langue originale
Japonais
Titre original
Mon
Distributor
Brussel: Luisterpunt, 2020
1 cd
Durée
9:14
Éditeur original
Karakters
Note
Vlaamse stem Stem: Vrouw

Plusieurs formats:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Murakami's verrassend moderne leermeester

Een eeuw na zijn dood is het werk van de Japanner Soseki Natsume geenszins verouderd. Het duurt even voor het drama zich ontvouwt, maar dan kómt er ook wat.

In 1900 krijgt Soseki Natsume, een jonge Japanner, een beurs om in Londen zijn Engels te perfectioneren, waarna hij wellicht hoogleraar kan worden in Tokio. Maar de Londense periode wordt een deceptie, want Soseki leeft daar in armoede, vindt geen aansluiting en durft zijn kamer nauwelijks te verlaten. Na terugkeer weet hij één ding zeker: liever dan academicus wil hij schrijver worden. De jaren van isolement hebben hem de literatuur ingedreven.

Hij wordt een productief en populair auteur. Dat laatste is Soseki Natsume (1867-1916) in Japan gebleven, hij heeft er een museum en wordt met eerbied genoemd door de hedendaagse held Haruki Murakami. Niet zo verwonderlijk, als we zien hoe in Natsumes roman Ik ben een kat (uit 1905, vertaald in 2015) het dier uit de titel de mens de les leest: 'Vooral die kinderen, met wie ik weleens een bed deel, zijn te verschrikkelijk voor woorden. Wanneer het hun belieft, keren ze me ondersteboven, trekken een zak over mijn hoofd, s…Lire la suite

Soseki (1867-1916) is een van Japans bekendste modernistische schrijvers. In 'De poort' snijdt Soseki een van de meest intrigerende onderwerpen aan van het laat 19de- en begin 20ste-eeuwse Japan: een land in verandering. Hoe gehoorzaam ben je aan je omgeving en wat zijn de gevolgen als je kiest voor jezelf? Soseki schetst met de hoofdpersonen Sosuke en zijn vrouw Oyone - kinderloos - een op het eerste gezicht rustig, monotoon en eenzaam leven. Totdat Sosuke en Oyone de verantwoordelijkheid krijgen over Sosuke's jongere broer Koroku. Wanneer Oyone ook nog ziek wordt, moet Sosuke zichzelf steeds meer afvragen: luister ik naar mijn eigen gevoel of blijf ik loyaal naar mijn omgeving? Sosuke gaat hiervoor zelfs in zen-meditatie. Maar of dat helpt? 'De poort' is op het eerste gezicht geen makkelijke roman en vraagt blijvende aandacht van de lezer. Het is wel een van de hoogtepunten uit de Japanse literatuur.