Livre
Néerlandais

Het leven zoals het was 100 jaar geleden

Stefaan Van Laere (auteur), Luc Frenken (auteur), Tinus Moors (auteur)
Hoe belangrijk was vroeger de rol van de pastoor in het dorpsleven? Samen met de onderwijzer en de rentmeester behoorde hij tot de notabelen van het dorp. Minder aanzien genoten de vroedvrouw en de dagloner, maar allen droegen ze hun steentje bij tot het sociaal weefsel.nIn het Openluchtmuseum van Bokrijk stap je letterlijk en figuurlijk in het verleden. Met meer dan 100 historische gebouwen, opni
Titre
Het leven zoals het was 100 jaar geleden
Auteur
Stefaan Van Laere Luc Frenken Tinus Moors
Langue
Néerlandais
Éditeur
Bokrijk: Provinciaal Openluchtmuseum, 2009
95 p. : ill.
ISBN
9789053497173 (paperback)
Placing suggestion
934.9 (SISO) Europese volkskunde ; Europese volkskunde (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het Openluchtmuseum te Bokrijk probeert sinds de jaren 1950 een staalkaart van het landelijk bouwkundig patrimonium uit heel Vlaanderen te bewaren en te ontsluiten. De tijd dat een deel van de bezoekers de tentoongestelde objecten en leefomstandigheden zich nog konden herinneren uit hun eigen jeugdjaren is uiteraard allang voorbij. De nieuwe generaties jonge(re) bezoekers kunnen er kennismaken met gebouwen en huisraad die zelfs nog nauwelijks in televisiefeuilletons worden gebruikt.

In een deel van het domein wordt er daarom nu gewerkt met acteurs. Door middel van het opvoeren van kleine historische toneeltjes, rollenspel en demonstraties, wordt een gebouw of een omgeving tot leven gewekt. Die aanpak mag niet belerend zijn, is historisch onderbouwd en vraagt een minimale inspanning van de toeschouwer. Om saaiheid te vermijden, worden diverse typetjes en situaties opgevoerd die het vroegere Vlaamse dorpsleven kleur gaven.

Veelal gaat het om stereotypes als de pastoor, de …Lire la suite