Livre
Néerlandais

Diamant : een apart verhaal

Stefan Boonen (auteur), Caroline Heens (dessinateur)
Public cible:
9-11 ans et plus
Uitleg over ontstaan, winning en bewerking van diamant, voorzien van veel foto's en tekeningen in kleur. Vanaf ca. 11 jaar.
Sujet
Edelstenen
Titre
Diamant : een apart verhaal / tekst Stefan Boonen ; ill. Caroline Heens
Auteur
Stefan Boonen
Dessinateur
Caroline Heens
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Mozaïek, 2002
[25] p. : ill.
ISBN
90-6822-893-5
Placing suggestion
566.2 (SISO) Gesteenten - Mineralen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In dit origineel informatief prentenboek krijgt de lezer een mooi overzicht van de lange weg die elke diamant moet afleggen alvorens zij klaar is voor gebruik als juweel of als onmisbare steen in de industrie. Het boek brengt informatie over de vindplaatsen en de ontginning van diamant, over het snijden en slijpen en over beroemde diamanten. Er wordt ook ingegaan op de diamanthandel, al worden hier de minder fraaie aspecten van die handel waarbij bepaalde landen diamant als ruilmiddel voor wapens gebruiken, niet vernoemd.

Het boek is uitgegeven in een stevig karton met talrijke, grappige illustraties. Haast op elke bladzijde verbergen flapjes bijkomende weetjes over de edelsteen. Doe-activiteiten zoals je eigen diamant vouwen en stukjes geheimtaal om te ontcijferen, maken het geheel aantrekkelijk.

Jammer dat een inhoudsopgave ontbreekt. Het boek zou nog toegankelijker zijn geweest als men een trefwoordregister en/of een verklarende woordenlijst aan het geheel had toegev…Lire la suite
De Vlaamse schrijver en illustratrice maken diamant spannend met beweegbare modellen, geheimschrift, tekst onder oplichtbare flappen en het groene monstertje Diam als gids. Na een korte inleiding komen fysische en chemische eigenschappen, ontstaan, de rol van vulkanisme en verwering, verspreiding op aarde, winning en bewerking aan de orde. Zeven slijpvormen volgen, alsmede de 4 C's, aspecten die de waarde bepalen (Carat, Colour, Clarity, Cut). Vervolgens Van vinder tot juwelier, handel (o.a. De Beers) en de daarbij betrokken instellingen in Antwerpen. Vijf beroemde stenen (o.a. Cullinan) worden behandeld. Gebruik als sieraad en in de industrie, een opvouwbare diamant (los in het boek) en de geheimtaalcode vormen het slot. Met foto's en veel tekeningen in kleur. Omslag met kleurenfoto van een diamant in een slijpmachine met het figuurtje Diam. Door de uitvoering vooral gericht op kinderen vanaf ca. 11 jaar, maar de inhoud is ook voor volwassenen interessant.