Livre
Néerlandais

Voor de eerste keer

Stefan Boonen (auteur), Ina Hallemans (dessinateur)
Dans la série:
Public cible:
3-5 ans et plus
Kaat, de zus van Anton, heeft een ongeluk gehad en zit nu in een rolstoel. Anton vertelt wat er in het gezin veranderd is en hoe hij met zijn zus omgaat. Prentvertelling met gekleurde tekeningen vanaf ca. 7 jaar.
Titre
Voor de eerste keer
Auteur
Stefan Boonen
Dessinateur
Ina Hallemans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis, 2004 | Autres éditions
[29] p. : ill.
ISBN
9789044803204
Placing suggestion
325 (SISO) Ziek - Gezond (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Prentvertelling waarin Kaat in een rolstoel zit ten gevolge van een verkeersongeluk. Anton, haar broertje, verhaalt in de ik-vorm hoe het dagelijks leven in en rond het gezin er nu uitziet. Dit Zebra-boek is in de eerste plaats geschreven voor broers en zussen (brussen) van jonge verkeersslachtoffers, omdat hún specifieke gevoelens en verwarring vaak over het hoofd worden gezien (bijvoorbeeld jaloezie door minder aandacht). Hoewel de tekst niet echt diepgaand is, biedt deze genoeg houvast om onder begeleiding (ouders, leerkrachten) het probleem bespreekbaar te maken. De drie- tot vijfregelige tekst staat onder de wat statische, paginagrote, gekleurde illustraties (waterverf) en is gedrukt op stevig papier in een schreefloze letter. Het boek bevat een bijsluiter met tips voor ouders en leerkrachten. Op de (harde) kaft staat een tekening van Kaat in haar rolstoel met Anton naast haar tegen een gele achtergrond. Vanaf ca. 7 jaar.

Voor de eerste keer

‘Voor de eerste keer’ vertelt het verhaal van Kaats eerste schooldag. Niets bijzonders zou je denken. Maar Kaat is geen kleuter meer van tweeëneenhalf jaar oud …Kaat heeft ongeveer een jaar geleden een ongeluk gehad. Hierdoor kwam ze in een rolstoel terecht. Dit boek vertelt over haar eerste schooldag in die rolstoel. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Anton, de kleine broer van Kaat. Hij neemt je mee in zijn verhaal, dat eigenlijk Kaats verhaal is. Hij toont je de moeilijke momenten die het ongeluk van Kaat met zich mee heeft gebracht, maar ook de mooie momenten die er nog steeds zijn ondanks dat ongeluk. Jammer is dat er nergens dieper wordt ingegaan op onderliggende emoties. Kaat zit in een rolstoel: ‘that’s it’. Gevoelens, vragen of frustraties die daarbij naar boven komen, zowel bij Kaat, bij Anton als bij hun ouders worden amper aangehaald. Alle interactieve momenten in het boek worden met één zinnetje in de kiem gesmoord. Daarom lijkt me dit boek ook geen aanlei…Lire la suite

Suggestions