Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De mobilisatie van Arcadia : essays

Stefan Hertmans (auteur)

De mobilisatie van Arcadia : essays

Genre:
Veertien filosofisch getinte essays over de huidige toestand van de Westerse cultuur en die van de Belgische samenleving in het bijzonder.
Titre
De mobilisatie van Arcadia : essays
Auteur
Stefan Hertmans
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015 | Autres éditions
286 p.
ISBN
9789023467243 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Waar zijn we de liefde kwijtgespeeld?

Er bestaan essayboeken waarvoor je graag een hele kast romans weggeeft, schrijft Stefan Hertmans. Misschien geldt dat ook wel voor zijn nieuwe bundel. Al is dat na zo'n erudiet pleidooi voor gematigdheid een te mateloze gedachte.

Even vrees je dat je de overpeinzingen van een chagrijnige cultuurpessimist in handen hebt. Hertmans, grootmeester van het essay, lijkt zich te nestelen in de rol van savante observator van de hedendaagse dwaasheid. De schrijver-filosoof is niet gemaakt voor de babbelshows en stand-upcomedy. Hij bekijkt hoofdschuddend de kwetterende emo, en voelt zich uitgesloten. Hij klinkt wat bitter: 'Je bent een muurbloem of een megafoon. Een watje of een toeter. Een middenweg is niet langer eerbaar.' Trekt de essayist zich terug in de papieren Arcadia van zijn bibliotheek?

Hertmans zet zich gelukkig over dat chagrijn heen. Heet lezen tegenwoordig schuldig verzuim, welaan, laten we dan meer lezen. Laat die klassieken aanrukken, samen met Hölderlin, Nietzsche, Sloterdijk, Kierkegaard, de troubadours, Houellebecq en een indrukwekkend, bont gezelschap. Misschien kunnen we via hen wat meer leren over welke verlangens ons zo ophitsen en welke ontgoochelingen we zo krampachtig, maar tevergeefs …Lire la suite

De mobilisatie van Arcadia

Stefan Hertmans

De Bezige Bij, 285 blz., euro19,90.

We kunnen er niet onderuit: we beleven emotionele tijden.

Waar het altijd zomer is, het fruit in de bomen hangt te glimmen, een klaterende rivier pijnlijk helder stroomt en geen enkele vogel ooit een schel gefluit laat horen, daar ligt Arcadia, het mythische land dat alleen door zijn menselijkheid van het Aards Paradijs verschilt. Het is een belangrijk verschil. Stefan Hertmans, dichter, prozaïst en compromisloos intellectueel gaat in zijn nieuwste essaybundel op zoek naar de manier waarop wij vandaag met die Arcadische droom omgaan. Enerzijds is de droom pregnanter geworden, maar anderzijds zijn we door de emotionele oppervlakkigheid van de media minder in staat ons eigen Arcadia in te vullen. Waar het Hertmans om te doen is, traceert hij in het werk van Michel Houellebecq, W.G. Sebald en Sören Kierkegaard. Vooral deze laatste is volgens Hertmans een onoplosbaar dilemma op het spoor gekomen: de verscheurende ke…Lire la suite

Enthousiasme als deugd en ondeugd
Op de cover zie je een boom met een genereuze kruin in een vaag zuiders landschap, en omdat je tegelijk ook de titel van het boek leest, denk je onwillekeurig dat je naar een foto van een idyllisch Arcadia kijkt, met gezellig luierende boeren en herders. Tot je beseft dat de mensen onder de boom dood zijn — kennelijk doodgeschoten of omgekomen bij een explosie. Een topos in veel moderne kunst, merkt Stefan Hertmans in dit boek op, is ‘het verwoeste of geschonden landschap’, en die topos heeft ook het beeld van Arcadia aangetast, dat pastorale landschap van eenvoud en harmonie met de natuur.
Arcadia komt in veel essays van dit boek voor, met verschuivende betekenissen: soms verwijst het naar iets moois en lieflijks dat onherroepelijk verloren is gegaan, soms naar de verloren onschuld, soms naar de fictie van een authentiek verleden. Maar wat betekent ‘de mobilisatie van Arcadia’? Geen enkel essay draagt die titel, kennelijk moet de formule on…Lire la suite
Veertien filosofisch getinte essays die de Vlaamse schrijver (1951) in de afgelopen acht jaar heeft geschreven. De auteur becommentarieert daarin de huidige toestand van de Westerse cultuur en die van de Belgische samenleving in het bijzonder. Aan de hand van de misantroop Houellebecq en de vrijdenker Peter Sloterdijk schetst Hertmans een beeld van onze cultuur die, door de invloed van de media en het ongebreidelde individualisme, onpersoonlijk en afstandelijk is geworden en waar gevoelloze maar sensationele emoties een evenwichtige omgang met politiek, kunst en seks verhinderen. De kritische essays zijn erudiet, gaan nooit rechtstreeks maar altijd met een omtrekkende beweging op een onderwerp af, waardoor de auteur in de gelegenheid is zijn indrukwekkende kennis van de Europese literatuur en filosofie ten toon te spreiden, in een denkbeweging die soms moeilijk is te volgen, maar vaak interessant en uitdagend is.

À propos de Stefan Hertmans

Stefan Hertmans est un écrivain belge néerlandophone né à Gand le 31 mars 1951.

Biographie

Stefan Hertmans enseigne au Stedelijk Secundair Kunstinstituut Gent et à l'Académie royale des beaux-arts de Gand (Haute École de Gand). Il dirige en outre le Studium generale jusqu'en octobre 2010. Il a également donné des conférences à La Sorbonne et aux universités de Vienne, Berlin et Mexico, à la Bibliothèque du Congrès de Washington et à l'University College de Londres. Il collabore à un grand nombre de magazines, dont Dietsche Warande en Belfort, Raster et De Revisor.

Il publie son premier roman, intitulé Ruimte, en 1981. Il est aussi l’auteur de poésies, de pièces de théâtre et de nouvelles, et signe de nombreux essais, notamment su…En lire plus sur Wikipedia