Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Winterhanden : verhalen

Stephan Enter (auteur)

Winterhanden : verhalen

Stephan Enter (auteur)
Genre:
Zes verhalen over problematische relaties.
Titre
Winterhanden : verhalen
Auteur
Stephan Enter
Langue
Néerlandais
Édition
4
Éditeur
Amsterdam: Van Oorschot, 2012 | Autres éditions
185 p.
ISBN
9789028241923 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De zes verhalen in "Winterhanden", het eerste boek van de Nederlandse schrijver Stephan Enter, ademen aanvankelijk de sfeer van een stille film uit. Terwijl het buiten sneeuwt of regent, dampt het in de keukens, beslaan ramen en brillen, en ruikt het naar gewassen kleren of verschaalde sigarettenrook. In de verhalen van Stephan Enter kan zoiets spectaculairs als winterhanden al een aanleiding zijn om aan het vertellen te slaan.

Mensenlevens komen vluchtig met elkaar in aanraking. Opvallend hierbij is de manische nauwgezetheid waarmee de verteller op een afstandelijke manier details in zijn omgeving beschrijft: barsten in de plafonds, nerven in de deur, "de kolonie stipvormige schimmels" die "de gedaante van een paardenkop" had aangenomen en losgebladderde verf op de muur. Het eten wordt klaargemaakt, er wordt televisie gekeken, liefde bedreven en met de fiets gereden. Onder deze bedrieglijke schijn van alledaagsheid komt geleidelijk de onmogelijkheid tot toenadering tussen de p…Lire la suite
Deze bundel bevat zes wat langere verhalen, waarin het begrip relatie centraal staat. De hoofdpersoon - een jongen of een man - loopt aan tegen zijn beperkingen, hij kan geen actieve rol vervullen in relaties. Ook bij andere personen speelt dit probleem. In het verhaal over een jongen die vreest dat zijn moeder opnieuw gaat trouwen, komt dit slechts zijdelings aan bod. Communicatie staat centraal, vooral de moeite ermee, zoals in de verhalen over een jongen die een spreekbeurt voor de klas houdt over zijn postzegelverzameling, over de moeizame vriendschap van een kleinkind en zijn opa of over een scholier die op zijn jas het woord 'macho' gespoten ziet. Deze bundel was het debuut van de inmiddels gevierde auteur. Hij heeft veel oog voor details en weet een situatie goed te beschrijven. Zijn taalgebruik is niet zo beeldend, wel treffend, maar er zit soms weinig vaart in de verhalen. Kleine druk.

À propos de Stephan Enter

Stephan Enter, né le 22 novembre 1973 à Rozendaal, est un écrivain néerlandais.

Biographie

Œuvres

  • Winterhanden, nouvelles, 1999
  • Lichtjaren, roman, 2004
  • Spel, roman, 2007
  • Grip, roman, 2011
  • Compassie, roman, 2015
- traduit en français sous le titre Compassion par Annie Kroon, Arles, France, Actes Sud, coll. « Lettres néerlandaises », 2018, 192 p. (ISBN 978-2-330-09735-6)

Notes et références

Liens externes