Livre
Néerlandais

Rationaliteit : wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben

Steven Pinker (auteur)

Rationaliteit : wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben

De Harvard-psycholoog Pinker behandelt rationaliteit die hij een morele deugd acht die we omwille van de toekomst moeten koesteren en cultiveren.
Titre
Rationaliteit : wat rationeel denken is en waarom we het meer dan ooit nodig hebben
Auteur
Steven Pinker
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Rationality : what it is, why it seems scarce, why it matters
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2022 | Autres éditions
427 p. : ill.
ISBN
9789045034416 (hardback)
Placing suggestion
130 (SISO) Filosofie (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Steven Pinker (1954) is een beroemde psycholoog, werkzaam aan de Universiteit van Harvard. Zijn vorige boek, 'Verlichting nu' (2018)', was een positief betoog over de morele en maatschappelijke vooruitgang van de wereld. 'Rationaliteit' behandelt de bron van die vooruitgang. Pinker is ervan overtuigd dat rationaliteit een morele deugd is die helaas lastig te cultiveren is, omdat ons brein niet voor rationeel denken is ontworpen. Pinker behandelt de spanning tussen rationaliteit en irrationaliteit, gaat in op de menselijke worsteling met kansberekeningen, logica, rationele keuze, speltheorie en het onderscheid tussen correlatie en causaliteit. De laatste hoofdstukken gaan vooral over de vraag hoe het komt dat mensen zo gemakkelijk tot nepnieuws, religie, complottheorieën en pseudowetenschap te verleiden zijn en waarom rationaliteit cruciaal is voor de toekomst van de wereld. Interessant, hoopvol, prikkelend, opruiend (met name Pinkers negatieve visie op religie zal niet iedereen bekore…Lire la suite

À propos de Steven Pinker

CC BY-SA 3.0 - Image by Steven Pinker

Steven Pinker, né le 18 septembre 1954 à Montréal (Canada), est un linguiste et psychologue cognitiviste canado-américain auteur d'ouvrages de vulgarisation à succès. Il est particulièrement connu pour être un ardent défenseur de la psychologie évolutionniste et de la théorie computationnelle de l'esprit.

Biographie

Steven Arthur Pinker est né dans une famille anglophone juive de Montréal. Ses parents sont Harry Pinker, avocat, et Roslyn Pinker. Ses grands-parents ont immigré de Pologne et de Bessarabie en 1926.

Après des études au Canada, Steven Pinker a effectué un doctorat en psychologie expérimentale à Harvard. Il fut professeur au département de sciences cognitives au Massachusetts Institute of Technology pendant vingt-et-un ans avant son retour à Harvard en 2003.

Steven Pink…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions