Livre
Néerlandais

Garmanns zomer

Stian Hole (auteur), Femke Blekkingh-Muller (traducteur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Garmann moet morgen voor het eerst naar school, maar is bang dat hij niet zal meekunnen met de andere leerlingen. Zo kunnen de kinderen van de buren bijvoorbeeld wél al lezen en schrijven.
Titre
Garmanns zomer
Auteur
Stian Hole
Traducteur
Femke Blekkingh-Muller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Norvégien
Titre original
Garmanns sommer
Éditeur
Sans lieu de publication: Hoogland en Van Klaveren, 2011
[42] p. : ill.
ISBN
9789089670755 (hardback)
Placing suggestion
Opgroeien (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Het verhaal over de zesjarige Garmann, voor wie de zomervakantie er bijna op zit, is in veel opzichten uitzonderlijk. De Noorse illustrator, schrijver en grafisch ontwerper Stian Hole (1969) bewandelt enkele weinig betreden paden van de jeugdliteratuur. Hij vertelt over de angsten van de magere, blonde Garmann — met ‘jeukende muggenbulten’ — maar voorziet het verhaal niet van een geruststellend slot. Ook de prominente plaats die hij geeft aan ouderdom, met grote, fotorealistische beelden van gerimpelde vrouwengezichten, is niet alledaags.
Hole debuteerde in 2005 met ‘De oude man en de walvis’ (niet naar het Nederlands vertaald). Garmanns zomer verscheen reeds in 2006 in het Noors en kende daarna verschillende vertalingen. Voor dit werk kreeg Hole diverse prijzen, waaronder die van de prestigieuze kinderboekententoonstelling van Bologna. Het tweede en derde verhaal over Garmann, Garmanns Gate, uit 2008 (‘Garmanns Straat’) en Garmanns hemmelighet, uit 2010 (‘Ga…Lire la suite
De zomer is voorbij. De 6-jarige Garmann vindt de gedachte dat hij naar school moet heel eng. Hij kan nog niet spellen, zoals zijn buurmeisjes, en heeft nog niet één losse tand. Pappa denkt dat iedereen wel iets eng vindt, maar of dat geruststelt? Uit het Noors vertaald, ongepagineerd, prentenboek over een gevoelig, nadenkend jongetje dat onzeker is over zijn eerste schooldag. Het verhaal maakt in kleine stukjes de angst bespreekbaar, via de ouders en drie logerende oude, rimpelige tantes met klapperende kunstgebitten. De bijzondere bijbehorende foto- en beeldcollages in matte kleuren op dubbele pagina’s ademen een fantastisch realistische en soms wat absurdistische sfeer uit. Stevig gebonden uitgave met als omslag een bewerkte kleurenfoto van een blond jongetje in het water met zwembanden om de armen. Een apart prentenboek, gemaakt door een ook in het buitenland gelauwerd schrijver. Vanaf ca. 5 jaar.

À propos de Stian Hole

Stian Hole (né à Tønsberg le 20 mars 1969) est un auteur et illustrateur norvégien.

Biographie

Après avoir obtenu un diplôme de l'École nationale des arts graphiques et du design d'Oslo, il écrit une trilogie consacrée à un personnage, Garmann, qu'il dit avoir été inspiré par son fils. Pour le premier opus L'Été de Garmann, il a été récompensé par le Prix Brage (Jeunesse) en 2006, l'année suivante par le prix BolognaRagazzi (prix du meilleur album) à la Foire du livre de jeunesse de Bologne, et en 2009, par le Prix Sorcières catégorie Albums. Le troisième opus Le Secret de Garmann est à nouveau récompensé par le Prix Brage en 2010, dans la Catégorie Ouverte.

Les livres sont illustrés par des collages réalisés à l'aide de Photoshop. Stian Hole vit et travaille à Oslo.

En lire plus sur Wikipedia