Livre
Néerlandais

Het sterren- en planetenboekje : met posities tot en met 2009

Storm Dunlop (auteur), Wil Tirion (auteur)

Het sterren- en planetenboekje : met posities tot en met 2009

Eigentijdse quilts is een onmisbaar naslagwerk voor quilters en handwerkers die in plaats van de traditionele ontwerpen hun eigen creativiteit willen ontwikkelen om hun werkstukken naar een hoger niveau te tillen. Het boek behandelt: Het sterren- en planetenboekje is een praktische gids voor iedereen die meer over sterren, planeten, melkwegstelsels en andere hemellichamen wil weten.   In dit bo
Sujet
Astronomie
Titre
Het sterren- en planetenboekje : met posities tot en met 2009
Auteur
Storm Dunlop Wil Tirion
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
How to identify night sky
Éditeur
Utrecht: Veltman, 2005
256 p. : ill.
ISBN
90-5920-322-4
Placing suggestion
552 (SISO) Heelal ; Sterrenkijken (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 12 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De witte puntjes aan de nachtelijke hemel blijven ongemeen populair en er lijkt geen week voorbij te gaan of er komt wel een nieuwe gids uit die je vertelt wat er allemaal boven ons hoofd te zien valt. Het sterren- en planetenboekje voldoet aan alle vereisten van een praktische gids voor een ruim publiek.

Een inleidend hoofdstuk geeft de beginnende astronoom de nodige adviezen over materiaal, gevolgd door informatie aan de hand waarvan je hemellichamen kunt lokaliseren en die vreselijk intimiderende kaarten, diagrammen en positietabellen kunt interpreteren.

Een volgend deel helpt beginners om zich tussen al die hemellichamen te oriënteren. Je leert de vijf circumpolaire sterrenbeelden herkennen die aan een heldere hemel altijd zichtbaar zijn en vervolgens krijg je de sterrenbeelden die in de verschillende jaargetijden het duidelijkst zichtbaar zijn. Daarna krijg je specifieke gegevens over aparte hemellichamen zoals de maan en de planeten. Via gedetailleerde kaart…Lire la suite
Uitgebreide gids met heel veel gegevens voor het zelf doen van waarnemingen aan de sterrenhemel, met het blote oog of met een kleine kijker. Eerst enige inleidende informatie over de sterrenhemel, plaats- en tijdbepaling, helderheid van sterren etc. Daarna gegevens met veel sterrenkaarten over de sterrenbeelden (alle sterrenbeelden worden uitvoerig beschreven), planeten, meteoren, kometen, poollicht etc. Voor wisselende verschijnselen zoals die van de planeetposities en maansverduisteringen worden tabellen en kaartjes gegeven voor 2005 t/m 2009. Literatuurlijst (helaas geen Nederlandstalige boeken), lijstje van software en websites, woordenlijst, register. Klein lettertype. Wel enige informatie over sterrenfotografie, maar niet met digitale camera's. Zeer geschikt voor iedereen die voor het eerst kennis wil maken met de sterrenhemel of aan het begin staat van een sterrenkunde-hobby, maar ook voor de wat meer gevorderde amateur-astronoom. Illustraties en foto's in kleur en zwart-wit.