Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Mijn vader verward : het verhaal van een vader met Alzheimer

Sue Miller (auteur)

Mijn vader verward : het verhaal van een vader met Alzheimer

Genre:
Titre
Mijn vader verward : het verhaal van een vader met Alzheimer
Auteur
Sue Miller
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The story of my father
Éditeur
Baarn: De Kern, 2003
191 p. : ill.
ISBN
90-325-0906-3

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 37 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Schrijfster Sue Miller had het moeilijk om de ziekte en de dood van haar vader te verwerken en greep daarom naar de pen. Een boek over haar vader betekent voor haar troost. Ze sluit Mijn vader verward trouwens af met de volgende zin: "Toch heb ik, als de schrijver die ik ben, troost geput uit het schrijven van het verhaal en door alles wat daardoor veranderde in het inzicht dat ik had in hem en in mezelf."

Sue Miller heeft bewondering voor haar vader en heeft ook altijd een goede band met hem gehad. Moeilijk wordt het als die vader langzaam begint af te takelen, dementeert en je als verwante alleen maar kan toekijken. Een boek schrijven over hem maakt deel uit van het verwerkingsproces. Centraal staat natuurlijk de vader, al komen ook de andere gezinsleden (moeder, twee broers en een zus), verwanten en vrienden aan bod. De relatie met haar moeder verloopt heel moeizaam en het is haar vader die in haar kinder- en jeugdjaren de belangrijkste persoon in haar leven is. Na de…Lire la suite
De schrijfster is eigenlijk romanschrijfster en dat verhoogt duidelijk de kwaliteit van dit boek. Boeiend geeft zij enerzijds het verloop van de gedragsverandering en tenslotte aftakeling van haar vader weer, terwijl zij anderzijds flarden uit zijn en haar leven geeft van voor die tijd. Zo schetst zij het leven van een predikant/docent en tegelijk haar sterke gebondenheid aan haar vader met het niet willen zien dat hij aan de ziekte van Alzheimer lijdt. Ook rond zijn overlijden blijkt haar (te?) sterke vaderbinding waar weinig ruimte voor haar broers en zussen is. Een boek dat meer is dan een opsomming van symptomen en ziekteverloop en dat bijna als een roman leest. Het geeft geen verdere informatie over de ziekte in het algemeen. Een goede beschrijving die boeiend leest.

À propos de Sue Miller

Sue Miller, née le 29 novembre 1943 à Chicago, est une écrivaine américaine qui a écrit plusieurs romans devenus aujourd'hui des best-seller.

Biographie

Comme elle fut une mère célibataire pendant de nombreuses années, le temps manquait à Sue Miller pour pouvoir écrire. De ce fait, ce n'est qu'en 1986 qu'elle publie son premier roman, après avoir passé presque une décennie à travailler dans des associations et dans différents postes d'enseignement. Depuis lors, deux de ses romans ont été adaptés en longs métrages, et son livre En mon absence a été présenté à l'Oprah's Book Club en 2000. Sue Miller est maintenant professeure au Smith College de Northampton, dans le Massachusetts, où elle donne des cours d'écriture créative.

Bibliographie

En lire plus sur Wikipedia