Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar

Sue Townsend (auteur), Huberte Vriesendorp (traducteur)

Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar

Public cible:
15 ans et plus
Dagboeknotities van een 13-jarige jongen die het leven op school en thuis niet makkelijk vindt.
Sujet
Puberteit
Titre
Het geheime dagboek van Adriaan Mole 13 3 /4 jaar
Auteur
Sue Townsend
Traducteur
Huberte Vriesendorp
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The secret diary of Adrian Mole aged 13 3/4
Éditeur
Amsterdam: Rainbow, 2015 | Autres éditions
190 p.
ISBN
9789041711892 (paperback)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Lekker tobben met Adrian Mole

Waarom is Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 ¾ jaar van Sue Townsend toch zo briljant? Sylvia Witteman, die er een nieuwe vertaling van maakte, legt uit.

Al zo lang ik me kan herinneren klaag ik over slechte vertalingen, en nu moest ik opeens laten zien dat ik het zelf beter kon. Gelukkig betrof het wel een van mijn lievelingsboeken: Sue Townsends 'geheime dagboek van Adrian Mole'. Ik was iets ouder dan 13 ¾ toen ik het voor het eerst las, een jaar of 16. Adrian was een naïef, conservatief Brits jongetje dat van Abba hield, ik was een lawaaiig weekendpunkje dat blowde en spijbelde. Van de Engelse politieke beslommeringen begreep ik niets (behalve dat Margaret Thatcher een slechte vrouw was, want dat hadden mijn punkvrienden me verteld), laat staan van het Engelse schoolsysteem. Mijn eigen dagboeken had ik tamelijk onlangs verscheurd en weggegooid uit schaamte voor de 'kinderachtige' ontboezemingen van mijn vroege tienerjaren. Maar Adrians dagboek vond ik meteen briljant.

Zoals alle écht leuke hoofdpersonen is Adrian een antiheld. Hij wordt gepest en afgeperst door zijn ruige en domme klasgenoot Barry Kent. …Lire la suite

Het verhaal van de 13-jarige Adriaan Mole is zeker niet in de eerste plaats geschreven voor jongeren. Voor hen zijn de in dagboekvorm beschreven 'groeipijnen' waarschijnlijk verre van grappig, omdat zij er zelf nog middenin zitten. Voor volwassenen valt er veel te (glim)lachen om de dramatiek waarmee Adriaan zijn leven beschrijft. Hij lijdt onder zijn pukkelfrustratie, het ontwaken van zijn moeder als feministe (vervolgens gaat ze er met de buurman vandoor) en de werkloosheid van zijn vader. In de tweede helft doet het verhaal wat breed uitgesponnen aan en begint het op een 'maniertje' te lijken. Desondanks kan er veel, soms hardop, gelachen worden zonder dat het verhaal veel sporen achterlaat bij de lezer. Vanaf ca. 15 jaar.

À propos de Sue Townsend

Sue Townsend, née le 2 avril 1946 à Leicester et morte le 10 avril 2014 dans la même ville, est une romancière britannique, spécialisée dans la littérature pour enfants. Elle est l'auteur du Journal secret d'Adrien 13 ans ¾. Très intéressée par la politique, ses œuvres mêlent souvent humour, descriptions sociales et satire.

Biographie

Sue Townsend quitte l'école à 15 ans et enchaîne les petits boulots comme ouvrière d'usine, vendeuse en magasin, etc. À 18 ans, elle épouse un ouvrier en tôlerie. À 22 ans, elle a déjà trois enfants en bas âge. Elle aura finalement quatre enfants : Sean, Daniel, Victoria et Elizabeth.

Elle rejoint un groupe littéraire à trente ans et reçoit sa première récompense littéraire à 33 ans, pour sa pièce Womberang<…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions