Livre
Néerlandais

Pettson viert Kerstmis

Sven Nordqvist (auteur)

Pettson viert Kerstmis

Public cible:
3-5 ans et plus
Ondanks de verstuikte voet van opa Pettson wordt het tóch nog een fijn kerstfeest. Prentenboek met gedetailleerde, paginagrote aquarellen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Pettson viert Kerstmis / tekst en illustraties Sven Nordqvist
Auteur
Sven Nordqvist
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Pettson far julbesok
Éditeur
Antwerpen: Standaard, 2019 | Autres éditions
[24] p. : ill.
ISBN
9789059081673 (hardback)
Placing suggestion
Kerstmis (ZIZO)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In een succesreeks als 'Pettson en Findus', waarin ouderwetse gezelligheid en vriendschap voorop staan, hoort natuurlijk een kersverhaal thuis (en zelfs twee, want Nordqvist schreef ook nog het dikkere kijk- en voorleesboek Een kerstman voor Findus). Pettson viert kerstmis wordt voor de vierde keer en herzien herdrukt.

Het dreigt een trieste kerst te worden. Pettson bezeert zich tijdens het verzamelen van dennetakken, en kan het feest van kerstavond niet verder voorbereiden. Er is geen kerstboom, en lekker eten halen zit er ook niet. Misnoegd kijken Pettson en Findus een hele avond door het raam. De volgende dag heeft Pettson alvast de goede ingeving om een kerstboom in elkaar te knutselen met een lange lat en dennetakken. Versiering maken ze van allerlei rondslingerende prutsen. In de namiddag komt er redding: de buren komen langs met manden vol lekkers. Hun gebruikelijke nieuwsgierigheid, waar Pettson anders zo van gruwt, blijkt ook zo zijn voordelen te hebben. …Lire la suite
De verhalen over opa Pettson en zijn onafscheidelijke kat Findus zijn inmiddels klassiekers geworden. In dit verhaal dreigt hun kerstfeest in het water te vallen vanwege een onfortuinlijke val van Pettson. Gelukkig is Findus er ook nog, en komen de buren te hulp. De tekst in deze nieuwe druk is gezet in een kleiner lettertype, waardoor er meer ruimte is tussen de vrij volle illustraties. De tekstuele veranderingen betreffen verbeteringen (Findus' been heet nu voorpoot), moderniseringen (kerstgeschenk is nu kerstcadeau) en aanpassingen die de tekst minder Vlaams doen klinken ('rechtkroop' is nu 'overeindkroop'; 'voordien' is 'ervoor' geworden etc.). Daarnaast zijn de streepjes voorafgaand aan dialogen weggelaten. Het geheel oogt rustiger en de tekst leest prettiger. Tegelijk zijn geen concessies gedaan aan het hier en daar wat plechtstatige woordgebruik, wat het verhaal een zekere charme geeft. Een fijn kerstverhaal, dat weer jaren meekan! Voorlezen vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen vanaf c…Lire la suite

À propos de Sven Nordqvist

CC BY 3.0 - Image by Boberger

Sven Nordqvist (né le 30 avril 1946 à Helsingborg) est un auteur et illustrateur de littérature d'enfance et de jeunesse suédois.

Biographie

Il grandit à Halmstad et étudie l'architecture à l'école polytechnique de Lund. Il travaille comme professeur d'architecture avant de se consacrer à l'écriture et à l'illustration.

Ses livres les plus populaires sont la série Pettson et Picpus (Pettson och Findus en suédois), les histoires d'un vieux fermier et de son chat.

Il a aussi publié un album sur les tomtes ou lutins de Noël, Julgröten. Son album Var är min syster? (Où est ma sœur ?) a été traduit en anglais, en allemand, en polonais et en espagnol.

Il a reçu en Suède l'Augustpriset, et en Allemagne le Deutscher Jugendliteraturpreis.

Œuvre…En lire plus sur Wikipedia