Bande dessinée
Néerlandais
"Mannen die vrouwen haten", "De vrouw die met vuur speelde" en "Gerechtigheid": Stieg Larssons Millennium-trilogie werd, na zijn dood, wereldwijd een bestseller. Na de verfilming wordt het succesverhaal nu ook verder gezet in stripvorm.Uitgeverij Dupuis vertrouwde de verstripping van de misdaadromans toe aan twee doorgewinterde auteurs: tekenaar José Homs (Angelus) en scenarist Sylvain Runberg (Or
Titre
Mannen die vrouwen haten. 1
Scénariste
Sylvain Runberg
Dessinateur
José Homs
Antécédent bibliographique
Stieg Larsson 1954-2004
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Män som hatar kvinnor 1
Éditeur
Sans lieu de publication: Dupuis, 2013
64 p. : ill.
ISBN
9789031432462 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Mannen die vrouwen haten is een zoveelste bewerking van de gelijknamige succesromans van Stieg Larsson (1954-2004), waarbij elk van de delen van die trilogie in een tweeluik uiteenvalt. Dit is het eerste van twee delen 'Mannen die vrouwen haten', daarna volgen nog vier albums, twee van 'De vrouw die met vuur speelde' en twee van 'Gerechtigheid'.
Het verhaal is stilaan bekend: de integere journalist Mikael Blomkvist verliest een proces tegen een zakentycoon na een aanval in het tijdschrift Millennium, dat hij mee bestiert. Om het blad, en zichzelf, uit de negatieve maalstroom te halen besluit Kalle (zoals iedereen hem tot zijn ongenoegen noemt — naar de jonge detective van Astrid Lindgren) zich even in de anonimiteit terug te trekken.
Magazinechef Erika, ook Blomkvists vriendin, vindt dat idee maar niets, maar de advocaat van het Vanger-concern heeft blijkbaar op dit moment zitten wachten. De oude Henrik Vanger wil een beroep doen op de speurzin van de journal…Lire la suite
Na het boek en de film is er ook een stripversie van Stieg Larsons bestseller 'Millennium'. Het verhaal is wellicht bekend, maar kortweg komt het er op neer dat een bekende onderzoeksjournalist (Blomkvist) in het verleden duikt van een machtige familie. De oude zakenman Henrik Vanger wil weten wat er 44 jaar geleden gebeurde met zijn verdwenen nichtje. Blomkvist zat net zonder werk, nadat hij een proces wegens laster (onterecht) had verloren. Verhaallijn twee is die van het punkmeisje Lisbeth Salander. Ze is een meesterlijke hacker, maar heeft problemen met een nare voogd. In dit eerste deel worden Blomkvist en Salander geïntroduceerd en het verhaal in gang gezet. Wie de film heeft gezien, zal in het begin steeds die gezichten voor zich zien, maar door het uitgekiende scenario en het spectaculaire tekenwerk verdwijnen die naar de achtergrond. Zelfs als je het verhaal al kent, is dit boek (verrassend genoeg) toch de moeite waard en dus minder overbodig dan vooraf lijkt.

À propos de Sylvain Runberg

Sylvain Runberg est un scénariste de bande dessinée franco-belge, né en 1971 à Tournai.

Biographie

Né d'une mère belge et d'un père français, Sylvain Runberg grandit dans le Sud de la France. Il est titulaire d'un bac d'Arts Plastiques, obtenu dans le Vaucluse. Il passe une maîtrise d'histoire contemporaine à l'université d'Aix en Provence. Il travaille en librairie spécialisée pendant deux ans. Les Humanoïdes Associés lui proposant un contrat, il s'installe à Paris.

En 2001, il est immobilisé durant plusieurs mois par les suites d'un accident. C' est pendant sa convalescence qu'il s'essaie à l'écriture. Il découvre alors une vraie passion.

En 2004 paraît son premier album Astrid en collaboration avec Karim Friha chez Soleil Productions.

En mars 2013 est publié la première partie de la série Millenium, adaptée du roman du…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions