Bande dessinée
Néerlandais
Mikael Blomkvist bijt zich vast in zijn onderzoek naar de mysterieuze verdwijning van Harriet Vanger, twintig jaar geleden. Hij wroet tot in de diepste krochten van de familiegeschiedenis van de Vangers en legt heel wat schandvlekken en smerigheid bloot. Lisbeth Salander, die hem is gevolgd naar het eiland, schiet hem te hulp bij zijn onderzoek. Samen vervolledigen ze de stukken van een vreselijke
Titre
Mannen die vrouwen haten. 2
Scénariste
Sylvain Runberg
Dessinateur
José Homs
Antécédent bibliographique
Stieg Larsson 1954-2004
Langue
Néerlandais
Langue originale
Suédois
Titre original
Man som hatar kvinnor 2
Éditeur
Sans lieu de publication: Dupuis, 2013
64 p. : ill.
ISBN
9789031432752 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Dit tweede deel van 'Mannen die vrouwen haten', de opgesplitste stripadaptatie van het eerste boek in Stieg Larssons Millennium-trilogie, beschrijft de ontmoeting tussen hoofdpersonages Mikael Blomkvist en Lisbeth Salander. De eerste is een integere journalist, die beweert een biografie van zakenman Henrik Vanger te schrijven maar eigenlijk de onopgeloste verdwijning van diens nichtje, veertig jaar eerder onderzoekt. De tweede is een asociale en getormenteerde punker en hacker, die werkt voor de onderzoeksfirma van Vangers advocaat maar al op eigen houtje in het dossier was gedoken.
Ze heeft haar eigen normen en haar moeilijke jeugd verklaart enigszins haar gestoorde karakter. Er wordt regelmatig plaats gemaakt voor flashbacks naar gebeurtenissen uit haar jeugd, die haar personage ook een stevige achtergrond geven. Blomkvist overtuigt haar om zich bij hem te voegen op het eiland waar de maffe leden van de Vanger-familie samenwonen.
De samenwerking leidt tot doorbraken. Lis…Lire la suite
Na het boek en de film is er ook een stripversie van Stieg Larssons bestseller 'Millennium'. Het verhaal is wellicht bekend, maar kortweg komt het er op neer dat een bekende onderzoeksjournalist (Blomkvist) in het verleden duikt van een machtige familie. De oude Henrik Vanger wil weten wat er 44 jaar geleden is gebeurd met zijn verdwenen nichtje. Blomkvist start zijn onderzoek op het schiereiland waar de familie woont. Hij ontdekt dat het punkmeisje Lisbeth Salander zijn computer heeft gehackt. Blomkvist haalt haar over om hem te helpen. Wie de film heeft gezien, zal in het begin steeds die gezichten voor zich zien, maar door het uitgekiende scenario en het spectaculaire tekenwerk verdwijnen die naar de achtergrond. Zelfs als je het verhaal al kent, is dit album (verrassend genoeg) toch de moeite waard en dus minder overbodig dan vooraf lijkt. Niet afzonderlijk leesbaar van het eerste deel (2013)*.

À propos de Sylvain Runberg

Sylvain Runberg est un scénariste de bande dessinée franco-belge, né en 1971 à Tournai.

Biographie

Né d'une mère belge et d'un père français, Sylvain Runberg grandit dans le Sud de la France. Il est titulaire d'un bac d'Arts Plastiques, obtenu dans le Vaucluse. Il passe une maîtrise d'histoire contemporaine à l'université d'Aix en Provence. Il travaille en librairie spécialisée pendant deux ans. Les Humanoïdes Associés lui proposant un contrat, il s'installe à Paris.

En 2001, il est immobilisé durant plusieurs mois par les suites d'un accident. C' est pendant sa convalescence qu'il s'essaie à l'écriture. Il découvre alors une vraie passion.

En 2004 paraît son premier album Astrid en collaboration avec Karim Friha chez Soleil Productions.

En mars 2013 est publié la première partie de la série Millenium, adaptée du roman du…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions