Livre
Néerlandais

De glazen stolp & Mary Ventura en het negende koninkrijk

Sylvia Plath (auteur), René Kurpershoek (traducteur)

De glazen stolp & Mary Ventura en het negende koninkrijk

Terugblik van een jonge vrouw op een crisisperiode die zij op 19-jarige leeftijd doormaakte en waarin zij ingrijpende psychiatrische behandelingen moest ondergaan.
Titre
De glazen stolp & Mary Ventura en het negende koninkrijk
Autre titre
De glazen stolp en Mary Ventura en het negende koninkrijk
Auteur
Sylvia Plath
Traducteur
René Kurpershoek
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The bell jar & Mary Ventura and the ninth kingdom
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
303 p.
ISBN
9789403159102 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 48 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De tol van grote verwachtingen

Vorige week verscheen een nieuwe editie van de klassieker De glazen stolp (The Bell Jar) van Sylvia Plath. Met als extraatje een teruggevonden verhaal dat mooi aansluit bij haar beste proza.

Bijna 57 jaar nadat Sylvia Plath (1932-1963) in hun Londense appartement de kieren rondom de deuren tussen haar en haar slapende kinderen had afgedicht, in de keuken haar hoofd op een handdoek in de gasoven legde en overleed, is haar postume productie nog altijd niet stilgevallen.

Geen wonder, bijna, voor een schrijfster wier belangrijkste werken vrijwel allemaal na haar dood werden gepubliceerd. De bundel Ariel, waarin ze het duistere landschap van een geest gekweld door depressies schilderde in nachtmerrieachtige gedichten als 'Lady Lazarus' ('Out of the ash/ I rise with my red hair/ And I eat men like air'), verscheen in 1966. Haar enige roman, The Bell Jar, kwam weliswaar een maand vóór haar dood uit, maar toen nog onder het pseudoniem Victoria Lucas.

Niettemin: ooit moet zo'n stroom 'nagekomen berichten' toch opdrogen, zou je denken. Maar ondertussen werd bij het Britse Faber and Faber in twee kloeke delen The Letters of Sylvia Plath gepubliceerd. D…Lire la suite

Esther Greenwood wint met het schrijven van een artikel in een modeblad een stage van een maand bij de moderedactie in New York, inclusief onkostenvergoeding en uitgebreide diners. Hier wordt ze voor het eerst met een andere wereld geconfronteerd. Wat ze wil, is schrijver worden en ze droomt van een grootse carrière. Een meisje in de jaren vijftig dat geen saai huisvrouwenbestaan wil. Wanneer ze voor haar vervolgstudie wordt afgewezen, stort haar wereld in en gaat ze weer bij haar moeder wonen. Ze zakt steeds verder weg in een depressie en wordt uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische instelling. In deze semi-autobiografische roman van de Amerikaanse auteur (1932-1963) wordt de lezer meegenomen in de worsteling van Esther met haar waanzin en depressie. In een prachtig proza en heldere stijl wordt de verwarring en de frustratie van het jonge meisje gevangen. Dit is een nieuwe uitgave van deze klassieker uit 1963. Aan de roman is het korte verhaal ‘Mary Ventura en het negende konin…Lire la suite

À propos de Sylvia Plath

Sylvia Plath, née le 27 octobre 1932 à Jamaica Plain, dans la banlieue de Boston, et morte le 11 février 1963 à Primrose Hill (Londres), est une écrivaine américaine, qui a écrit des poèmes, un roman, des nouvelles, des livres pour enfants et des essais. Si elle est surtout connue de façon internationale pour sa poésie, elle tire également sa notoriété de The Bell Jar (en français, La Cloche de détresse), roman d'inspiration autobiographique qui décrit en détail les circonstances de sa première dépression, au début de sa vie d'adulte. Des milliers d'études de par le monde ont été produites autour de sa vie, de son oeuvre, de son esthétique poétique et littéraire.

Biographie

Jeunesse et formation…En lire plus sur Wikipedia