Livre
Néerlandais
Terugblik van een jonge vrouw op een crisisperiode die zij op 19-jarige leeftijd doormaakte en waarin zij ingrijpende psychiatrische behandelingen moest ondergaan.
Titre
De glazen stolp
Auteur
Sylvia Plath
Traducteur
René Kurpershoek
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The bell jar
Édition
6
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014 | Autres éditions
288 p.
ISBN
9789023482642 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Sylvia Plath beneemt een halve eeuw later nog altijd de adem

Wie 'De glazen stolp' (1963) voor het eerst leest, begrijpt waarom Sylvia Plath een icoon werd. Fraai knettert het proza, de literaire kracht zwelt voelbaar aan naarmate je in het boek vordert. De roman verschijnt nu in De Bij Klassieken-reeks in een herziene vertaling.

Als je De glazen stolp dichtslaat, kun je alleen maar verzuchten hoe ongelofelijk jammer het is dat Plath niet langer leefde en meer werk naliet. Plath is geboren in 1932 en als er niets dramatisch was gebeurd, zou ze nu 82 worden. Maar op haar 30ste vergaste ze zichzelf, met haar hoofd keurig op een doekje in de oven.

Desondanks zit Plath als een spin in het web van de literatuur, met vele navolgers en voorbeelden. Ze voelde sterke verwantschap met Virginia Woolf. Ook het werk van W.B. Yeats, Henry James en D.H. Lawrence intrigeerde haar.

In De glazen stolp (1963) probeert de hoofdpersoon een klein stukje Finnigan's Wake van James Joyce te ontwarren en wemelt het van verwijzingen naar beroemde auteurs, al wordt niemand bij naam genoemd. Ook jaartallen ontbreken, wat het verhaal, dat speelt gedurende zes zomermaanden, een hallucinante tijdloosheid geeft.

Vijgenboom

De glazen stolp gaat over de onmogelijkheid om te kiezen. Dat verwoordt Plath in een bijzond…Lire la suite

Esther Greenwood, een projectie van de schrijfster, is twintig en intelligent. Met een beurs studeert zij aan een college. Daarnaast schrijft ze. Met enkele verhalen heeft zij een prijs gewonnen die bestaat uit een maand luxueus leven in New York en werken bij een befaamd redactrice. Als ze hierna thuiskomt, blijkt ze te zijn afgewezen voor de schrijfcursus van een beroemd schrijver. Ze verliest al haar zekerheden en probeert zelfmoord te plegen. Ze wordt net op tijd gered en moet maanden in een psychiatrische kliniek blijven. De Amerikaanse Sylvia Plath (1932-1963) leefde de laatste acht jaar voor haar zelfmoord op 30-jarige leeftijd in Engeland. Haar faam rust op zeer persoonlijke gedichten, verhalen en deze autobiografische roman, waarin ze enerzijds vrolijk, kritisch en satirisch mensen en instituties bekijkt, maar anderzijds haar grote angsten niet verbergt, zodat ze a.h.w. haar latere zelfmoord verklaart. Ontroerende en boeiende roman. Kleine druk.

À propos de Sylvia Plath

Sylvia Plath, née le 27 octobre 1932 à Jamaica Plain, dans la banlieue de Boston, et morte le 11 février 1963 à Primrose Hill (Londres), est une écrivaine américaine, qui a écrit des poèmes, un roman, des nouvelles, des livres pour enfants et des essais. Si elle est surtout connue de façon internationale pour sa poésie, elle tire également sa notoriété de The Bell Jar (en français, La Cloche de détresse), roman d'inspiration autobiographique qui décrit en détail les circonstances de sa première dépression, au début de sa vie d'adulte. Des milliers d'études de par le monde ont été produites autour de sa vie, de son œuvre, de son esthétique poétique et littéraire.

Biographie

Jeunesse et formation…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque