Vos en Haas op het eiland

Vos en Haas op het eiland
Plusieurs formats:
Commentaires
TE LEZEN: 'Vos en Haas' sluiten af
Vos en Haas op het eiland is het derde en laatste deel van de bekroonde reeks van Sylvia Vanden Heede over de twee dierenvrienden. Om te ontkomen aan de winter vertrekken Vos en Haas naar het zuiden. Meteen is duidelijk dat haas het baasje is. Zij leest de kaart, legt Vos uit waarom de zee niets zegt, legt het verschil uit tussen een zee en een vijver, tussen zand en sneeuw en geeft de richtlijnen bij het opzetten van de tent. Maar als ze 's avonds in bed ligt overvalt het haar: ze heeft heimwee. Vos begrijpt het allemaal niet zo goed, maar troost haar. De vriendschap tussen de twee dieren is heel mooi, vaak ontroerend beschreven. Vos en Haas mogen dan al dieren blijven, de auteur slaagt er bijzonder goed in om aan Vos en Haas boeiende en genuanceerde karakters te geven. Met een eenvoudig taalgebruik weet Vanden Heede een wereld op te bouwen waarin omgeving en personages tot de verbeelding spreken. Ook de aantrekkelijke tekeningen van Thé Tjong-Khing dragen daartoe bij.
'Vos …Lire la suite
Zakjes zacht gesnurk
onbewoond eiland. Vos is nog altijd een naïeve, goedige dikkerd. Kinderen
zullen meteen herkennen hoe hij jokt om niet dom te lijken. Haas is nog
altijd het slimmere dier dat overal een oplossing voor weet. Heel herkenbaar
is haar heimwee: ,,Ik denk dat ik weer heimwee heb. Ik voel het. Het is er
ineens. Ik mis Uil zo vreselijk erg. Ik kan er niets aan doen.'' Het is
ontroerend hoe Vos er alles voor over heeft om Haas van haar heimwee af te
helpen. Dat dit soms toch tot spanningen leidt, maakt hun relatie echter.
Veel gebeurt er niet in dit boek. Net als Haas miste ik Uil, Tok, Piep en Iek. Zij zorgden voor
meer leven. Er is wel het nieuwe personage Zee Rop. Met zijn bootje brengt
hij alles wat Vos en Haas nodig hebben. Dat hij zijn waren verkoopt v…Lire la suite
Derde deel van Haas en Vos is uit
Vos en Haas op het eiland sluit zowel qua leesniveau als in verhaallijn naadloos aan bij de twee vorige delen. Het boek is geschreven in korte zinnen, met een taalgebruik dat geschikt is voor lezers vanaf het tweede leerjaar. Ook nu weer ondersteunt de wisselende lettergrootte de intonatie bij het lezen. De kleurrijke tekeningen zijn opnieuw van Thé Tjong-Khing.
Het eerste deel van de reeks was geschreven in het laagste leesniveau en was letterlijk een groeiboek. In het tweede en zeker het derde deel groeit de lezer geleidelijk naar boeken zonder niveau-aanduidingen.
Vanden Heede: ,,De drie delen zijn een vervolgverhaal, maar aan alle verhalen komt een einde. Kinderen die het derde boek aankunnen, hebben geen niveaulezen meer nodig. Ik moest dan ook minder rekening houden met de leestechniek en kon mijn gedachtengang uitspinnen en dubbele bodems in het verhaal steken. Leestechnisch richt het boek zich naar leerlingen van het tweede leerjaar, maar kinderen uit het derde…Lire la suite