Livre
Néerlandais

Vos en Haas op het eiland

Dans la série:
Public cible:
6-8 ans et plus
Vos en Haas hebben genoeg van de kou. Ze gaan naar een warm eiland. AVI-E3. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6,5 jaar.
Niveau de lecture
AVI M4, AVI 4
Titre
Vos en Haas op het eiland
Auteur
Sylvia Vanden Heede Thé Tjong-Khing
Langue
Néerlandais
Édition
Hernieuwde uitgave
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2022 | Autres éditions
112 p. : ill.
ISBN
9789401484954 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

TE LEZEN: 'Vos en Haas' sluiten af

Vos en Haas op het eiland is het derde en laatste deel van de bekroonde reeks van Sylvia Vanden Heede over de twee dierenvrienden. Om te ontkomen aan de winter vertrekken Vos en Haas naar het zuiden. Meteen is duidelijk dat haas het baasje is. Zij leest de kaart, legt Vos uit waarom de zee niets zegt, legt het verschil uit tussen een zee en een vijver, tussen zand en sneeuw en geeft de richtlijnen bij het opzetten van de tent. Maar als ze 's avonds in bed ligt overvalt het haar: ze heeft heimwee. Vos begrijpt het allemaal niet zo goed, maar troost haar. De vriendschap tussen de twee dieren is heel mooi, vaak ontroerend beschreven. Vos en Haas mogen dan al dieren blijven, de auteur slaagt er bijzonder goed in om aan Vos en Haas boeiende en genuanceerde karakters te geven. Met een eenvoudig taalgebruik weet Vanden Heede een wereld op te bouwen waarin omgeving en personages tot de verbeelding spreken. Ook de aantrekkelijke tekeningen van Thé Tjong-Khing dragen daartoe bij.

'Vos …Lire la suite

Zakjes zacht gesnurk

Vos en Haas zijn net als de eekhoorn en de mier voor veel kinderen prettig vertrouwd geworden. In het derde boek over hen, Vos en Haas op het eiland laat Sylvia Vanden Heede hen met vakantie gaan naar een

onbewoond eiland. Vos is nog altijd een naïeve, goedige dikkerd. Kinderen
zullen meteen herkennen hoe hij jokt om niet dom te lijken. Haas is nog
altijd het slimmere dier dat overal een oplossing voor weet. Heel herkenbaar
is haar heimwee: ,,Ik denk dat ik weer heimwee heb. Ik voel het. Het is er
ineens. Ik mis Uil zo vreselijk erg. Ik kan er niets aan doen.'' Het is
ontroerend hoe Vos er alles voor over heeft om Haas van haar heimwee af te
helpen. Dat dit soms toch tot spanningen leidt, maakt hun relatie echter.
Veel gebeurt er niet in dit boek. Net als Haas miste ik Uil, Tok, Piep en Iek. Zij zorgden voor
meer leven. Er is wel het nieuwe personage Zee Rop. Met zijn bootje brengt
hij alles wat Vos en Haas nodig hebben. Dat hij zijn waren verkoopt v…Lire la suite

Derde deel van Haas en Vos is uit

BLANKENBERGE Patrick PAREZ In National Sea Life in Blankenberge heeft Sylvia Vanden Heede Vos en Haas op het eiland voorgesteld. Haar jongste kinderboek is het derde en laatste deel in de bekroonde reeks over Vos en Haas. De locatie was niet zomaar gekozen. In het verhaal komen namelijk ook enkele zeedieren voor.

Vos en Haas op het eiland sluit zowel qua leesniveau als in verhaallijn naadloos aan bij de twee vorige delen. Het boek is geschreven in korte zinnen, met een taalgebruik dat geschikt is voor lezers vanaf het tweede leerjaar. Ook nu weer ondersteunt de wisselende lettergrootte de intonatie bij het lezen. De kleurrijke tekeningen zijn opnieuw van Thé Tjong-Khing.

Het eerste deel van de reeks was geschreven in het laagste leesniveau en was letterlijk een groeiboek. In het tweede en zeker het derde deel groeit de lezer geleidelijk naar boeken zonder niveau-aanduidingen.

Vanden Heede: ,,De drie delen zijn een vervolgverhaal, maar aan alle verhalen komt een einde. Kinderen die het derde boek aankunnen, hebben geen niveaulezen meer nodig. Ik moest dan ook minder rekening houden met de leestechniek en kon mijn gedachtengang uitspinnen en dubbele bodems in het verhaal steken. Leestechnisch richt het boek zich naar leerlingen van het tweede leerjaar, maar kinderen uit het derde…Lire la suite

Vos en Haas hebben genoeg van de kou en besluiten te gaan overwinteren op een zonnig eiland. Maar het leven valt daar niet mee. Ze maken kennis met Rob de handelaar en sturen flessenpost aan Piep en Uil. Uiteindelijk keren zij toch weer terug naar hun eigen bos, waar hen een grootse ontvangst wacht. Prachtig verzorgd boek, het derde in de reeks over Vos en Haas. Het taalgebruik is eenvoudig, de typografie afwisselend (grote letters voor de accenten, bv. als er geschreeuwd wordt), AVI-M4*. De schitterende, gekleurde illustraties van Thé Tjong-Khing zorgen voor een prachtige aanvulling op het leuke verhaal ('weet je waarom het hier eiland heet? Omdat dit land de vorm van een ei heeft'). Op het omslag van dit zeer aantrekkelijk uitgevoerde boek komen Vos en Haas aan op het eiland. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 6,5 jaar.