Livre
Néerlandais

De kale boom

Tamara Bos (auteur), Barbara De Wolf (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Het is lente en de bomen krijgen nieuwe blaadjes. Alleen Beuk niet. Hij voelt zich niet lekker en verliest juist blaadjes. De dieren gaan hem helpen zodat hij de herfst en de winter doorkomt. Zal Beuk weer nieuwe blaadjes krijgen? Prentenboek met kleurrijke collages. Vanaf ca. 4 jaar.
Titre
De kale boom
Auteur
Tamara Bos
Dessinateur
Barbara De Wolf
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2017
[28] p. : ill.
ISBN
9789051165838 (hardback)
Placing suggestion
Ziek - Gezond (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de lente krijgen alle bomen een groene bladerpruik, maar Beuk verliest juist blaadjes. De familie Eekhoorn spoort hem tevergeefs aan om beter zijn best te doen. Maar Beuk voelt zich slap en koud. Dan springen de dieren hem te hulp: ze doneren veren, blaadjes, slangenvel en wol waarmee ze draden spinnen die ze verwerken tot slingers. Ze tuigen Beuk zo mooi op dat hij er warm van wordt: van binnen en van buiten. Zelfs als het herfst wordt en de andere bomen hun blaadjes laten vallen, blijft hij het stralende middelpunt; zeker als er vuurvliegjes in zijn takken landen die hem op een kerstboom doen lijken. En dan, als het lente wordt, ontdekt meisje Eekhoorn toch weer het begin van een nieuw blaadje. Een ontroerend mooi prentenboek met naïeve, expressieve platen in collagetechniek, beeldend taalgebruik en milde humor. Jong en oud kan meevoelen met de zieke beuk die dankzij zijn vrienden de winter doorkomt en overleeft. Gebaseerd op een uitspraak van de zieke Michael die in de lente zij…Lire la suite

De kale boom

Het thema van dit prentenboek zal wellicht door heel wat ouders en leerkrachten ooit al eens aan bod gekomen zijn in een gesprek met jonge kinderen. Wat als iemand ziek valt? Hoe voelt iemand zich wanneer hij ineens anders is dan de anderen? Hoe zorg je ervoor dat iemand die erg ziek is zich wat beter voelt? Dit boek maakt ‘ziek zijn’ bespreekbaar en geeft tips aan kinderen en volwassenen om ermee om te gaan. Het verhaal gaat over een boom die zijn bladeren verliest en legt meteen de link naar kanker. De uitspraak van de zieke Michael toen zijn haren uitvielen was de aanzet tot het verhaal: “Kijk mam, ik lijk wel een omgekeerde boom.” De kale boom maakt het onderwerp kanker bij jonge kinderen bespreekbaar, maar ook thema’s als vriendschap en voor elkaar zorgen zijn alomtegenwoordig.



Wat het prentenboek speciaal maakt, is dat de tekeningen als collages worden weergegeven. Het lijkt alsof een kind aan tafel heeft gezeten met verschillende papierpatronen en al knippe…Lire la suite

À propos de Tamara Bos

Tamara Bos, née le 13 août 1967 à Ede, est une écrivaine, femme de lettres et scénariste néerlandaise.

Biographie

Elle est la fille de l'écrivain et scénariste néerlandais Burny Bos.

Filmographie

  • 1996 : Mijn Franse tante Gazeuse de Ben Sombogaart et Joram Lürsen
  • 1999 : Cowboy from Iran de Ilse Somers
  • 2001 : Miaou ! de Vincent Bal
  • 2004 : Pluck and his tow truck de Ben Sombogaart
  • 2005 : Le Cheval de Saint Nicolas de Mischa Kamp
  • 2007 : Mais où est le cheval de Saint-Nicolas? de Mischa Kamp
  • 2011 : Alfie le petit loup-garou de Joram Lürsen
  • 2012 : Fidgety Bram de Anna van der Heide
  • 2014 : Kankerlijers de Lodewijk Crijns
  • 2014 : Wiplala, le lutin …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions