Livre
Néerlandais

Gebr.

Ted van Lieshout (auteur)
Public cible:
15 ans et plus
Genre:
Na de dood van zijn jongere broer behoedt Luuk diens dagboek voor verbranding, waardoor hij erin kan lezen en zelfs schrijven. Zo leert hij zijn broer maar ook zichzelf beter kennen.
Titre
Gebr.
Auteur
Ted van Lieshout
Langue
Néerlandais
Éditeur
Haarlem: Gottmer, 2016 | Autres éditions
158 p.
ISBN
9789025766139 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Van de twee broers is Marius (Maus) op zijn veertiende jaar overleden aan de ziekte van Wilson, een stofwisselingsziekte die een teveel aan koper in het lichaam veroorzaakt. Indien niet tijdig onderkend tast het gif de hersenen aan met de dood als gevolg. Zijn oudere broer Luuk (ik-figuur) redt Maus' dagboek uit de vlammen waarin hun moeder alle eigendommen van Maus met enig ceremonieel wil verbranden, op de eerstvolgende verjaardag na Maus' dood. Door in het dagboek te schrijven, te lezen en het ook nog te voorzien van commentaar, gaat hij als het ware postuum een gesprek met Maus aan, waarvoor tijdens diens leven weinig gelegenheid was. De onthulling dat Maus homo was, geeft Luuk de moed te erkennen dat hij 'ook zo' is en de durf ervoor uit te komen. Binnen een knappe literaire constructie beschrijft de auteur de gevoelens en gedachten van Luuk en zijn ouders. Winnaar Zilveren Zoen 1997. Een fraaie roman voor tamelijk rijpe en literair gevoelige jongeren vanaf ca. 15 jaar.

Gebr.

Wanneer Luuks jongere broer Marius op veertienjarige leeftijd sterft, vraagt de zestienjarige Luuk zich af of je nog wel een broer kan zijn, als je broer dood is. Elk lid van het gezin heeft zijn manier om de dood van Marius te verwerken: de moeder wil ritueel afscheid nemen door al zijn spullen te verbranden; de vader houdt zich afzijdig en huilt enkel wanneer niemand het ziet; en Luuk duikt in Marius’ dagboek. Eerst zogenaamd enkel om er zelf in te schrijven, in de hoop het zo te redden van de rituele brandstapel, maar uiteraard al snel lezend in de geschriften van zijn broertje. Op die manier ontstaat een postume dialoog, tussen het dagboek van Marius en de reactie van Luuk. Over hun relatie, over hun beider ontdekking van en geworstel met homoseksualiteit, over hun ouders die hier niet van op de hoogte zijn, over Marius' strijd met zijn mysterieuze ziekte en het onbegrip van de omgeving, over zijn aftakeling tot de dood erop volgt. Uit de lijkschouwing na zijn dood blijkt dat M…Lire la suite