Julius, een jonge psychiater van Nigeriaanse afkomst, maakt schijnbaar doelloze wandelingen door de straten van Manhattan. Dit doet hij echter met een reden: de wandelingen geven hem de mogelijkheid om aan het keurslijf van zijn werk te ontsnappen en zijn leven te overdenken.
Titre
Open stad
Auteur
Teju Cole 1975-
Traducteur
Paul Van de Lecq
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Open city
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2012
314 p.
ISBN
9789023467984 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Open stad is het romandebuut van Teju Cole (*1975). Het boek kreeg in Amerika direct veel aandacht en werd onder meer vergeleken met werk van W.G. Sebald. De 'open stad' uit de titel is New York. De hoofdpersoon Julius, een jonge psychiater, wandelt wat af en vertelt ondertussen over de stad en haar geschiedenis. Veel voor New York typerende zaken komen aan de orde: de marathon, de slavenhandel van schout Cornelis van Tienhoven, Ellis Island, Chinatown, de Negro Burial Ground en Wall Street. De jongeman reist halverwege ook naar Brussel, waar hij zijn Duitse oma probeert te vinden, en in plaats daarvan dokter Maillotte, enkele islamitische jongens en een Tsjechische vrouw ontmoet. Verder blikt Julius terug op zijn jeugd in Nigeria, en vertelt hij uitgebreid over zijn liefde voor kunst (muziek -Mahler-, literatuur, film en schilderijen). In 21 hoofdstukken krijgt de lezer een prachtig caleidoscopisch beeld van zijn leven en zijn gedachten, vorm gegeven in de stad. De laatste hoofdstukk…Lire la suite

À propos de Teju Cole

CC BY-SA 3.0 - Image by Wes Washington

Teju Cole, né Obayemi Babajide Adetokunbo Onafuwa le 27 juin 1975 à Kalamazoo, au Michigan, est un écrivain, photographe et historien de l’art nigérian-américain.

Biographie

Il obtient le Hemingway Foundation/PEN Award (en) 2012 et le Internationaler Literaturpreis – Haus der Kulturen der Welten (de) 2012 pour Open City.

Œuvres

  • Open city, 2011
- traduit en français sous le titre Open city par Guillaume-Jean Milan, Paris, Éditions Denoël, coll. « Denoël & d’ailleurs », 2012, 347…En lire plus sur Wikipedia