Livre
Néerlandais

Dat is toch heel gewoon

Dat is toch heel gewoon

Public cible:
3-5 ans et plus
In deze boom wonen allerlei soorten dierenfamilies: een eenoudergezin, een multicultureel gezin, een adoptiegezin, een gezin waarbij de oma inwoont, een tweede huwelijk, een homohuwelijk, een bewust alleenstaande moeder en een bewust kinderloos echtpaar. De postbode, Duizendpoot Miel, introduceert ze stuk voor stuk.
Titre
Dat is toch heel gewoon
Auteur
Thaïs Vanderheyden
Langue
Néerlandais
Éditeur
Hasselt: Clavis Uitgeverij, 2016 | Autres éditions
[28] p. : ill.
ISBN
9789044817836 (paperback)
Placing suggestion
Zoekboeken (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Op uitnodiging van Duizendpoot Miel volgt de (voor)lezer de ijverige postbode van een ‘woonboom vol dierenhuisjes’ op zijn dagelijkse ronde. Miel bezorgt brieven, pakjes én een geheimzinnige brief bij verschillende bewoners met een uiteenlopende gezinssituatie; zo heeft Martje Mol enkel een moeder, worden de Wezeltjes opgevoed door twee moeders en twee vaders, bekommeren Mark en Mieke Muis zich over hun ‘adoptiekevers’ en woont Sam Specht bij zijn twee papa’s. Behalve een korte introductie tot het specifieke gezinnetje, herhaalt Thaïs Vanderheyden telkens dat alle bewoners weliswaar erg verschillend zijn, maar voegt ze toe dat zoiets ‘eigenlijk heel gewoon’ is. Die moraliserende boodschap gaat al snel vervelen en de expliciete toevoeging ontkracht het goedbedoelde betoog net. Immers, als alle samenwoningsvormen echt evenwaardig en conventioneel zijn, kon die geruststellende slagzin ook wel achterwege blijven.
Als zogenaamd leuk extraatje heeft de auteur een raadseltje toe…Lire la suite
Duizendpoot Miel is postbode van de Bonte Beuk, een boom waarin allerlei dieren hun huisje hebben. En allemaal zijn ze anders. Zo bestaat de familie Mol uit Martje en haar moeder, woont oma Vos bij haar kinderen in, is Konijn Kamiel het kind van een wit en een zwart konijn, heeft Sam Specht twee papa's, hebben papa en mama Wezel allebei al een huwelijk achter de rug en nu samen een groot nieuw gezin, etc. 'Anders zijn is toch heel gewoon', is de boodschap van dit grote, mooi uitgevoerde prentenboek. Op de fraaie, gedetailleerde en grappige tekeningen geschilderd in intense, zachte tinten is veel te zien en er valt veel over te vertellen. Extra is de zoektocht: op iedere bladzijde is een blauw schoentje verstopt waar de postbode naar op zoek is! De begeleidende tekst is bescheiden en duidelijk van druk, soms cursief gedrukt of aaneengeschreven voor benadrukte of repeterende zinnen. Plezierig kijk- en zoekboek voor kleuters. Goed te gebruiken in de onderbouw basisschool bij het bespreke…Lire la suite

Dat is toch heel gewoon

Miel Duizendpoot is postbode. Hij leeft en werkt in de Bonte Beuk, een woonboom waarin inderdaad een bont gezelschap samenwoont. Hij nodigt de kijker/lezer uit om hem te vergezellen op zijn dagelijkse ronde en tegelijk kennis te maken met de bewoners. Voor hij vertrekt, zoekt hij zijn blauwe schoentjes maar er staat geen enkele blauwe schoen op het rek. Miel vraagt of de lezer hem wil helpen zoeken. Alle bewoners zijn anders, maar eigenlijk is dat heel gewoon, zegt Miel. Dat zinnetje staat telkens in schrijfletters.
Eerst komen ze bij het eenoudergezin van Martje Mol, haar moeder heeft een brillenwinkel. En toevallig is daar het eerste blauwe schoentje te vinden voor wie goed zoekt. Dan volgen de Vosjes van de biowinkel. Daar woont de oma in. Kamiel Konijn heeft een witte mama en een zwarte papa en zelf heeft hij twee kleuren. De Wezeltjes hebben twee mama's en twee papa's, Mark en Mieke Muis hebben vijf adoptiekevers, Sam Specht heeft twee papa's, Burgemeester Uil woont graag a…Lire la suite