Livre
Néerlandais

De val van de Vredeborch

Thea Beckman (auteur)

De val van de Vredeborch

Public cible:
12-14 ans et plus
Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Eén van hun leiders is Jan Jacobs van Leemputte.
Titre
De val van de Vredeborch
Auteur
Thea Beckman
Langue
Néerlandais
Éditeur
Rotterdam: Lemniscaat, 1988 | Autres éditions
251 p.
ISBN
90-6069-697-2

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tijdens de Spaanse overheersing in de 16e eeuw proberen de burgers van Utrecht Alva en zijn soldaten te verdrijven. Eén van hun leiders is Jan Jacob van Leemputte. Het boek boeit direct en ademt een middeleeuwse sfeer. Erg goed wordt de tweespalt in Nederland beschreven, evenals de problemen in het gezin Van Leemputte zèlf (o.a. het huwelijk van de oudste dochter met een Spaans officier). Aangrijpend is het oorlogsleed met zijn slachtingen en plunderingen, maar ook de rol van sommige Nederlanders daarbij. Het verhaal eindigt abrupt: met de sloop van de Vredeborch. Door de grote zwartwitte overzichtstekening van de stad Utrecht in die tijd en de zodanige verdeling dat er per hoofdstuk (er zijn er 24) twee gebeurtenissen centraal staan, is het verhaal duidelijk. In een naschrift wordt het idee voor het boek uitgelegd. Tevens is achterin een summiere lijst met verklaringen van bepaalde woorden en begrippen opgenomen. Aantrekkelijke omslagtekening.

À propos de Thea Beckman

CC BY-SA 3.0 nl - Image by Polygoon Hollands Nieuws

Théa Beckmann-Petie, connue sous le pseudonyme de Thea Beckman, née le 23 juillet 1923 à Rotterdam et morte le 5 mai 2004 à Bunnik, est une écrivaine néerlandaise de littérature d'enfance et de jeunesse.

Biographie

Thea Beckman naît le 23 juillet 1923 à Rotterdam. Dès le plus âge, elle sait qu'elle veut devenir écrivaine. Adolescente, elle écrit des histoires et des morceaux de musique. Elle étudie la psychologie sociale à l'Université d'Utrecht.

Elle a écrit plusieurs romans dont le plus connu, Kruistocht in spijkerbroek, (en anglais Crusade in jeans), qui s'inspire de la croisade des enfants de 1212,a obtenu le prix Gouden Griffel. Ce roman a été adapté dans…En lire plus sur Wikipedia