Livre
Néerlandais

De kleine Janneman

Theodor Storm (auteur), Nannie Kuiper (traducteur), Lisbeth Zwerger (dessinateur)
De kleine Janneman gaat 's nachts in zijn bedje op reis onder het wakend oog van de maan, totdat de zon hem tegenhoudt. Prentenboek met kunstzinnige illustraties in kleur. Vanaf ca. 5 jaar.
Sujet
Dromen
Titre
De kleine Janneman / Storm, Theodor ; met ill. van Zwerger, Lisbeth ; vert. Nannie Kuiper
Auteur
Theodor Storm
Traducteur
Nannie Kuiper
Dessinateur
Lisbeth Zwerger
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Der kleine Häwelmann
Éditeur
Sans lieu de publication: De Vier Windstreken, 1995 | Autres éditions
[20] p. : ill.
ISBN
90-5579-041-9 9789055790418 (hardback)
Placing suggestion
Slapen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 7 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De prenten van Beate Mizdalski in De kleine Janneman (een verhaal van Theodor Storm, naverteld door Wolfram Hanel) liggen in dezelfde lijn al is de verf hier iets smeuïger en minder droog gebruikt. De kleuren vloeien meer in elkaar en de korrel is minder grof. De hoofdtinten bronsgeel en turkooisgroen contrasteren mooi op de kaft en in het ganse binnenwerk. Een constante die het geheel een kleurrijke coherentie geeft. De maan is heel bevreemdend en moeilijk herkenbaar, telkens heel close gekadreerd zodat je de vorm nooit op zijn geheel kan overschouwen. Nergens is een visueel aanknopingspunt. Het is een soort grote vlekkerig planeet, een verminkt gelaat met iets dat op een vervormde neus lijkt en nu en dan één klein loerend olifantsoog, heel realistisch geschilderd, afstandelijk, bijna griezelig en helemaal niet affectief. Enkel op de laatste plaat zie je de halve maan 'ten voeten' uit, koesterend en gebogen over Janneman. De vormgeving is iets gevarieerder door enerzijds ingezette il…Lire la suite
Een kleine jongen, Janneman genaamd, kan niet slapen en besluit onder het toeziend oog van de maan op avontuur te gaan. In zijn bed op wieltjes, opgetuigd met een zeil, gaat hij ervandoor. De stad uit, door een bos en een moeras. Telkens wil hij verder, tot aan het eind van de wereld omhoog tussen de sterren. Zijn vermetelheid brengt hem in de problemen als de zon opkomt en hem uit de hemel gooit. Gelukkig brengt de maan hem weer thuis. De mooie prenten met bijzondere perspectiefkeuzes, in dekkende verf uitgevoerd, geven het verhaal een extra dimensie. De tekeningen op de schutbladen laten zien waar de jongen door geboeid is: een plaat van de maan, allerlei reisattributen en een boek van Jules Verne verraden zijn ontdekkingslust. Een tijdloos voorleesprentenboek over een bijzondere wensdroom voor kinderen vanaf een jaar of 5.

À propos de Theodor Storm

Hans Theodor Woldsen Storm, né le 14 septembre 1817 à Husum, alors situé au Danemark (aujourd'hui au Schleswig-Holstein allemand), et mort le 4 juillet 1888 à Hanerau-Hademarschen, est un écrivain allemand connu pour ses œuvres en prose et ses poèmes.

Biographie

Theodor Storm naît au sein d'une famille de notables le 14 septembre 1817, à Husum, dans le Schleswig-Holstein qui appartient au Danemark, où il passe une enfance heureuse et bucolique. Il est le premier enfant de Johann Casimir Storm et Lucie Woldsen. Johann Casimir Storm avait étudié le droit à Heidelberg et Kiel et était devenu conseiller juridique dans l'ancienne grande ville portuaire de …En lire plus sur Wikipedia

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque