Livre
Néerlandais

Leve het vooroordeel! : de noodzaak van vooropgezette ideeën

Leve het vooroordeel! : de noodzaak van vooropgezette ideeën

Filosofisch essay over de onvermijdbaarheid en noodzaak van vooroordelen voor enige vorm van menselijke beschaving.
Titre
Leve het vooroordeel! : de noodzaak van vooropgezette ideeën
Auteur
Theodore Dalrymple
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
In praise of prejudice : the necessity of preconceived ideas
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2008
143 p.
ISBN
9789046804131 (paperback)
Placing suggestion
311 (SISO) Samenleving ; Samenleving (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 31 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vooroordelen worden meestal beschouwd als een minderwaardige vorm van menselijk denken. Ze verhinderen een open benadering van de werkelijkheid. In dit essay tracht de Britse arts en psychiater Theodore Dalrymple vanuit een lange praktijkervaring met deze opvatting te breken. Hij beweert resoluut dat vooroordelen van levensbelang zijn.

Wie zonder vooroordelen leeft, is volgens Dalrymple hulpeloos en weerloos. Leven zonder vooroordelen is onrealistisch en schadelijk. Uiteraard geeft hij een nauwkeurig omschreven inhoud aan het begrip vooroordeel. Het gaat bij hem niet om een negatieve dunk over andere mensen of rassen, vrouwen of homo's. Voor hem is een vooroordeel een vooropgezette idee waarmee je de werkelijkheid benadert zonder fixatie. Het is eerder een hulpmiddel om met de werkelijkheid te leren of te kunnen omgaan. Je kan als mens niet steeds weer vanaf nul beginnen, er zijn je via je opvoeding en vorming onvermijdelijk een heel stel ideeën en structuren meegegeven die je …Lire la suite
Theodore Dalrymple heeft als arts en psychiater de onderkant van de samenleving grondig leren kennen, niet alleen in Engeland, in achterstandswijken en gevangenissen, maar ook in verschillende ontwikkelingslanden. Zijn visie op de mensheid is daar niet vrolijker op geworden: naar zijn mening is er weinig over van onze beschaving en zijn we hard op weg om ook het laatste restantje te verkwanselen. Vooroordelen spelen daarbij een belangrijke rol, onder andere het vooroordeel dat we onze medemens en onze kinderen vooral niet op hun gedrag moeten aanspreken, want wie zijn wij dat wij onze normen aan anderen op mogen leggen, als die normen in feite zelf ook weer vooroordelen zijn? In een reeks kritische mini-essays stelt Dalrymple deze problematiek aan de orde, een beetje oppervlakkig misschien, maar uitdagend en verontrustend als steeds.

À propos de Theodore Dalrymple

Anthony (A.M.) Daniels (né le 11 octobre 1949), plus connu sous son nom de plume Theodore Dalrymple, est médecin à la retraite et écrivain. Il a travaillé en plusieurs pays d'Afrique subsaharienne et dans les bas quartiers de l'East End de Londres. Avant sa retraite en 2005, il a appartenu au City Hospital et à Winson Green Prison, situés tous deux à Birmingham en Angleterre.

Daniels est éditorialiste au City Journal, une publication du think tank conservateur Manhattan Institute, où il est Dietrich Weismann Fellow. En plus du City Journal, son travail paraît dans The British Medical Journal, The Times, The Observer, The Daily Telegraph, The Spectator, The Salisbury Review, et Axess magasin. Il est auteur de plusieurs livres, dont Life at the Bottom: The Worldview That Makes the Underclass, …En lire plus sur Wikipedia