Livre
Néerlandais

Leven aan de onderkant : het systeem dat de onderklasse instandhoudt

Leven aan de onderkant : het systeem dat de onderklasse instandhoudt

Kritische analyse van de ideee͏̈n, de mentaliteit en het zelf- en wereldbeeld van de onderklasse, die de armoede van deze groep zouden veroorzaken en in stand houden, los van economische en sociale factoren.
Titre
Leven aan de onderkant : het systeem dat de onderklasse instandhoudt
Auteur
Theodore Dalrymple
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Life at the bottom : the worldview that makes the underclass
Édition
16de druk
Éditeur
Houten: Het Spectrum, 2014 | Autres éditions
272 p.
ISBN
9789027499172 (paperback)
Placing suggestion
311 (SISO) Samenleving ; Armoede - Welvaart (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Barbara Ehrenreich ging drie maanden lang incognito het leven leiden van diegenen die hard werken en toch nooit onder de armoedegrens uit raken. Theodore Dalrymple ervaart dat mensen uit de onderklasse zodanig vastzitten in hun situatie dat er geen weg terug is. Ehrenreichs persoonlijke dagboek illustreert hoe de vrije markt, zonder sociale voorzieningen, in de VS miljoenen slachtoffers maakt. Dalrymple geeft precies de sociale voorzieningen -- en vooral de vanzelfsprekendheid ervan --in Groot Brittannië de schuld van de situatie, want mensen verliezen hun verantwoordelijkheidsgevoel. De achterkant van de Amerikaanse droom en Leven aan de onderkant, twee confronterende boeken over armoede.

Barbara Ehrenreich, onderzoekster en schrijfster in de middelbare leeftijd, wil lijfelijk ervaren hoe het komt dat tewerkstelling mensen uit de lagere klasse niet uit de dagelijkse ellende helpt en er hen soms nog dieper induwt. Ze daagt zichzelf uit om zonder extra geld rond te…Lire la suite
De auteur werkt als psychiater in een ziekenhuis en een gevangenis in een Britse achterstandswijk. Daar wordt hij voortdurend geconfronteerd met de gevolgen van verslaving, criminaliteit en geweld. In dit boek verwerkt hij zijn observaties en ontmoetingen in een serie venijnige en provocerende essays. Hij klaagt de progressieve intelligentsia aan die volgens hem al te lang naar verzachtende omstandigheden heeft gezocht om het destructieve gedrag van leden van de onderklasse te vergoelijken. In plaats van hen als slachtoffer van de maatschappij af te schilderen doet de auteur een sterk moreel beroep op hun eigen verantwoordelijkheid. Uitermate fascinerende lectuur.

À propos de Theodore Dalrymple

Anthony (A.M.) Daniels (né le 11 octobre 1949), plus connu sous son nom de plume Theodore Dalrymple, est médecin à la retraite et écrivain. Il a travaillé en plusieurs pays d'Afrique subsaharienne et dans les bas quartiers de l'East End de Londres. Avant sa retraite en 2005, il a appartenu au City Hospital et à Winson Green Prison, situés tous deux à Birmingham en Angleterre.

Daniels est éditorialiste au City Journal, une publication du think tank conservateur Manhattan Institute, où il est Dietrich Weismann Fellow. En plus du City Journal, son travail paraît dans The British Medical Journal, The Times, The Observer, The Daily Telegraph, The Spectator, The Salisbury Review, et Axess magasin. Il est auteur de plusieurs livres, dont Life at the Bottom: The Worldview That Makes the Underclass, …En lire plus sur Wikipedia