Livre
Néerlandais

Van elk waarheen bevrijd

Thierry Baudet (auteur)

Van elk waarheen bevrijd

Genre:
Een celloleraar gelooft vooral in zichzelf, waardoor hij niet het vermogen heeft concessies te doen in de liefde en nadat zijn echtgenote zich van hem heeft losgemaakt, zit hij in een tweespalt tussen eenzaamheid en liefde.
Titre
Van elk waarheen bevrijd
Auteur
Thierry Baudet
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2018
137 p.
ISBN
9789044637359 (hardback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Een wufte Don Quichot met strijkstok

ROMAN. In zijn tweede boek schetst de Nederlandse politicus Thierry Baudet het leven van een merkwaardige, in zichzelf gekeerde celloleraar. Veel dieper dan de clichés graaft hij jammer genoeg niet.

Politici die zich aan het schrijven van fictie wagen lopen hier niet dik gezaaid, terwijl er aan de overzijde van het Kanaal soms wel in gegrossierd lijkt te worden. Er is natuurlijk Winston Churchill die de roman Savrola schreef en in 1953 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg voor zijn memoires; Michael Dobbs is de geestelijke vader van House of Cards; brexiteer Ian Duncan Smith waagde zich ooit ook aan een roman en Benjamin Disraeli herinneren we ons net zo goed om zijn premierschap als om zijn gevleugelde uitspraak "Als ik een roman wil lezen, schrijf ik er een."

Als Nederlander met Henegouwse voorouders lijkt Thierry Baudet niet meteen in dit rijtje te passen. Tot je even vergeet waar al die schrijvende politici vandaan komen en focust op hun politieke geaardheid. Dan blijkt Baudet toch niet zo'n vreemde eend in de bijt. Al die Britten behoren immers tot de Conservatives, een partij waar ook Baudet ongetwijfeld enige verwantschap mee voelt. Het wantrouwen tegenover de …Lire la suite

In mineur

Politici die zich aan literatuur wagen: zelden een goed idee. Ook Thierry Baudet, van de Nederlandse partij Forum voor Democratie, verbrandt de vingers aan wat wel eens ‘een linkse hobby’ wordt genoemd.

Ergens is het begrijpelijk dat politici in tijden waarin staatkundig denkwerk beperkt wordt tot de dagelijkse Twitterrel hun toevlucht zoeken tot literaire fictie om hun ideeënweelde en retorisch talent tentoon te spreiden. Zo schudde meesterpoliticus Pol Van den Driessche ooit een thriller uit zijn losse hand en heeft N-VA-woordvoerder en begenadigd columnist Joachim Pohlmann zowaar al twee romans op de teller staan. Voor wie wat tijd te doden heeft: de vruchten van hun geestesarbeid liggen hoog opgetast bij De Slegte.

Ook de Nederlandse politicus en stichter van het neoconservatieve Forum voor Democratie Thierry Baudet komt aandraven met een nieuwe roman. Op zich best dapper, want eerder werd zijn literaire debuut, Voorwaardelijke liefde , collectief neergesabeld – recensies bulkten van woorden als ‘lachwekkend’, ‘karikaturaal’ en ‘stereotyperend’.

Daar heeft Baudet niet uit geleerd. In Van elk waarheen bevrijd , een oo…Lire la suite

Roman over de tweespalt van een hovaardige celloleraar tussen eenzaamheid en liefde. Philippe houdt van Sylvia, met wie hij Axel en Rosa opvoedt. Bovenal is hij begaan met zichzelf, zijn aardse Sylvia kan niet naar hem reiken. Zij is ‘als een plant om hem heen gekruld’ en hij weet dat zij hem in zijn ‘werkelijke zijn’ niet kan zien. Hij is als het instrument dat zij nooit zal beheersen, net zoals hij direct weet of er bij een muziekleerling echt muziek in zit: ‘hij was eigenlijk een emotieleraar’. Zijn jonge mooie leerlinge Davide lijkt ‘achter brutale koketterie’ een geestverwant. Sylvia kan Philippe uiteindelijk niet meer verdragen en maakt zich van hem los. Dan pas ontstaat – te laat – gezonde twijfel bij Philippe. De grondliefde van Philippe betreft – behalve hemzelf – de muziek en dan vooral de virtuoze onbegrepen composities van niet te evenaren componisten, zoals de vergeten ‘knettergoede’ Vieuxtemps. Philippe vereenzaamt en verlangt naar de veronachtzaamde tijd toen alles nog …Lire la suite

Flegmatiek filosoof

Roman van Thierry Baudet over een man die moet kiezen tussen twee vrouwen.

Een roman van Thierry Baudet, wat moeten we ons daarbij voorstellen? Of roman? 'Van elk waarheen bevrijd' is eerder een novelle. Met een poëtische titel, ontleend aan Rilke, heel beschaafd allemaal. En dat is het ook, 'Van elk waarheen bevrijd' is zeker geen politiek werk, zelfs niet bezield van groot idealisme, of opgezadeld met een maatschappelijke boodschap. En ook zal de lezer vergeefs op zoek gaan naar averechtse of omstreden meningen over de wereld of over bijvoorbeeld vrouwen, iets wat in Baudets vorige boek, 'Voorwaardelijke liefde', tot tevredenheid van zijn tegenstanders wél gebeurde.

Het thema is van alle tijden: oudere man wordt verliefd op jong meisje. Philippe Gautier is cellist, getrouwd met Sylvia, twee kinderen. Gelukkig, harmonieus gezin. Dan komt hij leerling-celliste Davide tegen met wie hij na wat inleidende schermutselingen een relatie begint. Philippe raakt, zoals het hoort, danig verscheurd: tussen de liefde voor zijn vrouw en die voor zij…Lire la suite

À propos de Thierry Baudet

CC BY 3.0 - Image by DWDD

Thierry Baudet, né le 28 janvier 1983 à Heemstede, est un homme politique, historien, juriste et essayiste néerlandais. Connu pour son opposition à l'Union européenne et ses prises de position jugées nationalistes, il est élu représentant à la Seconde Chambre des États généraux aux élections législatives de 2017, avec le parti Forum pour la démocratie (FvD), qu'il fonde l'année précédente et dirige depuis.

Biographie

Thierry Baudet est partiellement d'ascendance hennuyère, son aïeul agnatique au septième degré Pierre Joseph Baudet, originaire de Braine-le-Comte dans l'actuelle Belgique s'étant réfugié aux Pays-Bas en 1795 afin d'éviter la conscription révolutionnaire française forcée. Il a aussi de lointaines origines indonésiennes, son arrière-arrière-arrière-grand-mère Joséphine van Francquemont étant né…En lire plus sur Wikipedia