Livre
Néerlandais

Daal neder, engel : over het bedolven leven

Thomas Wolfe (auteur), Sjaak Commandeur (traducteur)
Het leven van een jongen die tussen rond 1900 in een klein stadje in Noord-Carolina opgroeit en zich ontworstelt aan de slechte invloed van zijn ouderlijk huis.
Titre
Daal neder, engel : over het bedolven leven
Auteur
Thomas Wolfe
Traducteur
Sjaak Commandeur
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Look homeward angel : a story of the buried life
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2018
598 p.
ISBN
9789028280533 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:
Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vol van talent en rancune

Het debuut van Thomas Wolfe uit 1929 is niet volmaakt, maar blijft wel fascineren. De Nederlandse vertaling is een ware tour de force.

Vorig jaar werd de literaire lente danig opgefleurd door de prachtig uitgegeven vertaling van de klassieker Earthly Powers (1985) van Anthony Burgess: Machten der duisternis. Dit jaar doet uitgeverij Van Oorschot - zij weer - hetzelfde met Look Homeward, Angel van Thomas Wolfe (1900-1938), dat in het Nederlands Daal neder, engel heet.

De roman uit 1929 was Wolfes debuut, werd destijds door de meeste critici met veel lof ontvangen en bezorgde Wolfe in de literatuurgeschiedenissen een plekje te midden van de zogeheten Lost Generation-auteurs, waartoe ook Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald en John Dos Passos worden gerekend.

Daal neder, engel vertelt het verhaal van Eugene Gant, van zijn geboorte tot zijn 19de. Het boek is op een interessante manier zowel een aanklacht tegen als een elegie voor kleinsteeds Amerika. De woorden 'Te loor!' ('O lost!') vormen een terugkerend motief in de roman.

Eugene groeit op in een weinig liefhebbend gezin. Vader Oliver is een i…Lire la suite

Eerste Nederlandse vertaling van een Amerikaanse literaire klassieker. Bij verschijnen ervan in 1929 werd Thomas Wolfe (1900-1938) met Hemingway en Steinbeck meteen tot de grote schrijvers gerekend. Na zijn vroege dood is zijn bekendheid verdampt. Ten onrechte, want ‘Daal neder, engel’ is een meesterwerk. Wolfe baseerde zich op zijn eigen leven, zijn dysfunctionele familie, de stad (in Noord-Carolina) waar hij opgroeide en de universiteit waar hij volwassen werd. De rode lijn in het verhaal is het gevoel van existentiële vervreemding, het onvermogen om contact te maken en het verlangen om los te breken uit conventies. Eugene Gant (alter ego van Wolfe) verlangt één ding: via de literatuur een uitweg vinden uit de greep van zijn familie en de eentonigheid van een burgerlijk bestaan. Als schrijver wil hij de woorden vinden om te benoemen hoe hij de wereld en zijn plek daarin ervaart. Indrukwekkend zijn de sterfscène van Eugene’s oudere broer en het slot waarin stenen engelen tot leven ko…Lire la suite

À propos de Thomas Wolfe

Thomas Clayton Wolfe, né le 3 octobre 1900 à Asheville en Caroline du Nord et mort le 15 septembre 1938 à Baltimore dans le Maryland, est un écrivain américain.

Auteur de quatre longs romans ainsi que de nombreuses nouvelles et pièces de théâtre, Wolfe est connu pour ses écrits d'inspiration autobiographique portés par une prose très riche et une volonté acharnée de découvrir et d'explorer l'essence de la vie américaine de son époque. L'écrivain américain William Faulkner l'a qualifié de meilleur talent de sa génération et a loué le désir qu'avait Wolfe de « faire rentrer la totalité de l'expérience humaine en littérature ».

Son premier roman Look Homeward, Angel a établi sa notoriété en 1929 et a notamment fait scandale à Asheville, d'où Wolfe était origin…En lire plus sur Wikipedia