Livre
Néerlandais

Het dagboek van Nurdius Maximus

Tim Collins (auteur), Andrew Pinder (dessinateur), Reggie Naus (traducteur)
Hoe is het om tiener te zijn in het Romeinse Rijk? We lezen mee over de schouders van Nurdius Maximus in zijn dagboekrollen van het jaar 45 voor Christus. Hij wil een grote held worden, maar voorlopig lukt dat nog niet al te best.
Titre
Het dagboek van Nurdius Maximus
Auteur
Tim Collins
Dessinateur
Andrew Pinder
Traducteur
Reggie Naus
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Diary of Dorkius Maximus
Éditeur
Amsterdam: Ploegsma, 2020 | Autres éditions
191 p. : ill.
ISBN
9789021671574 (hardback)

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Waarom houdt een jongen een dagboek bij? Het antwoord van de jonge Romein Nurdius Maximus is simpel: ‘Als ik later een edele Romeinse held ben, heb ik het complete verslag van mijn reis naar grootheid.’ En dat hij later een Romeinse grootheid wordt, is voor Nurdius vanzelfsprekend. Inspirerende voorbeelden genoeg: zijn broer Spierus is generaal, zijn vader senator en trainer Stevigus een machtige held (toen hij nog zo’n honderd kilo minder woog). Uit de dagelijkse dagboekfragmenten blijkt echter dat deze tocht naar eeuwige roem nog niet zo eenvoudig is. Nurdius is — wat zijn naam al suggereert — een slappe, stuntelige slungel. Zelfs de slaven thuis weten dat ze hem niet hoeven vrezen. Dat zijn trainer Stevigus soms bang voor hem is, heeft meer te maken met Nurdius' onhandigheid dan met zijn talent voor zwaardvechten of paardrijden.
Toch wordt Nurdius een held, wat vooral te danken is aan een bezoekje aan het openbare badhuis. Hier ontdekt hij een samenzwering tegen keizer Caesar…Lire la suite
Komisch dagboek van de 12-jarige Nurdius (ik-figuur) die in de tijd van Julius Caesar in Rome het hoofd moet weten te bieden aan de hem steeds met zijn veel sterkere broer vergelijkende vader, zijn zeer bijgelovige moeder, de uitermate saaie leraar Lucius, zijn vadsige vechtleraar Stevigus en zijn zogenaamde vrienden Cornelius, Gaius en Flavia. Nurdius wil dolgraag een meedogenloze Romeinse held worden, maar ziet elke poging daartoe gedwarsboomd door zijn omgeving of door zijn eigen onhandigheid. Gelardeerd met veel stripachtige zwart-witillustraties worden alle mislukkingen breed uitgemeten. Geschreven met een vloed aan melige en vooral voor pre-pubers aantrekkelijke grappen zal dit het begin van een volgende succesvolle serie kunnen worden op een markt die is aangeboord met het verschijnen van het eerste deel van ‘Het leven van een loser’. Afgezien van de tijd waarin het speelt, lijkt dit dagboek hier in veel opzichten sterk op. Terloops krijgt de lezer enige kennis van de Romeinse …Lire la suite

À propos de Tim Collins

Timothy « Tim » Collins , né le 21 août 1989 à Worcester (Massachusetts), est un lanceur de relève gaucher des Royals de Kansas City de la Ligue majeure de baseball.

Avec une taille de 1,70 m (5 pieds et 7 pouces), Collins est le plus petit lanceur en activité dans les majeures et le deuxième joueur le plus petit après José Altuve.

Biographie

Après des études secondaires à la Worcester Tech High School de Worcester (Massachusetts), Tim Collins est recruté comme agent libre amateur par les Blue Jays de Toronto en 2007.

Encore joueur de ligues mineures, il est le 14 juillet 2010 échangé avec Álex González et Tyler Pastornicky, deux joueurs d'arrêt-court, aux Braves d'Atlanta en retour du lanc…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions