De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika

Timothy Snyder (auteur)

De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika

Analyse van de huidige politieke verhoudingen tussen Rusland en het Westen, waar de denkwijzen veel op elkaar gaan lijken en de democratie gevaar loopt.
Sujet
Democratie
Titre
De weg naar onvrijheid : Rusland, Europa, Amerika
Auteur
Timothy Snyder
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The road to unfreedom : Russia, Europe, America
Éditeur
Amsterdam: Ambo|Anthos, © 2018
374 p. : ill.
ISBN
9789026343292 (paperback)
Placing suggestion
331.12 (SISO) Politiek (ZIZO)

Plusieurs formats:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Snyders, een Amerikaans historicus en hoogleraar, gespecialiseerd in Oost-Europa en de Holocaust, maakt een analyse van het politieke denken van het Westen en Rusland. Het 'onvermijdelijkheidsdenken' van het Westen gaat uit van een betere toekomst. Het 'eeuwigheidsdenken' in Rusland is een terugverlangen naar een zuiver en glorieus verleden dat nooit heeft bestaan. Hij beschrijft dit aan de hand van denkbeelden van de totalitaire denker Iljin, het instorten van de Sovjet-Unie, de revolutie in Oekraïne, hoe die wordt neergeslagen door Rusland, de annexatie van de Krim, het neerhalen van de MH17 en de inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Trump, als marionet van Rusland, verschilt niet van Stalin in zijn omgang met politieke tegenstanders en met journalisten. Veel eindnoten en een uitgebreid register. Geen literatuurlijst, wel handige historische kaarten.

À propos de Timothy Snyder

Timothy D. Snyder, né le 18 août 1969, est un historien américain, spécialiste de l'histoire de l'Europe centrale et de l'Est et de la Shoah. Il est titulaire de la chaire Richard C. Levin d'histoire à l'université Yale et membre permanent de l'Institut des sciences humaines à Vienne.

Biographie

Timothy Snyder étudie l'histoire européenne et les sciences politiques à l'université Brown de 1987 à 1991 ; il est titulaire d'un doctorat en histoire moderne de l'université d'Oxford, sous la direction de Timothy Garton Ash et Jerzy Jedlicki.

Après des séjours au Centre national de la recherche scientifique à Paris de 1994 à 1995, à l'Olin Institute for Strategic Studies de l'université de Harvard en 1997, il est chercheur universitaire au Center for International Affairs à l'université Harvard de 1998 à 2001. Il effectue également p…En lire plus sur Wikipedia