Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Loek, de blindengeleidehond

Tiny Fisscher (auteur), Wilbert Van der Steen (dessinateur)
Public cible:
6-8 ans et plus
De nieuwe buurman van Lola is blind. Ze leert veel van Bill over hoe het is om blind te zijn. Vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Loek, de blindengeleidehond / Tiny Fisscher ; met tek. van Wilbert van der Steen
Auteur
Tiny Fisscher
Dessinateur
Wilbert Van der Steen
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Van Goor, 2002
81 p. : ill.
ISBN
90-00-03436-1

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bij een kinderboek over welke handicap dan ook ligt moralisme achter elke hoek op de loer. De dove, blinde, kreupele, gestoorde, ADHD'er, dyslecticus, zij allen zijn zielig. Voor hen moet de lezer medelijden en begrip krijgen. Het kinderboek lijkt daar soms nog het middel bij uitstek voor te zijn. Door middel van de minder of meer duidelijke educatieve boodschap wordt de lezer op de hoogte gebracht van het wel en vooral wee van de gehandicapte medemens. En of die daar in het vervolg maar goed rekening mee wil houden.

Dat is gelukkige niet het geval in dit frisse verhaal over blinden. Het moet dan wel zogenaamd over de hond gaan, maar intussen is natuurlijk wel zijn baasje Bill Wonder de protagonist. Hij is de nieuwe buurman van Lola en hij is blind. Om hem te helpen bezit hij de blindengeleidehond Loek, een 'blinde glijhond' zoals Lola aanvankelijk verstaat. Bill is niet vanaf zijn geboorte blind, maar dat op latere leeftijd door een oogziekte geworden. Hoe oud hij toen was, ve…Lire la suite
Lola krijgt nieuwe buren: een blinde man, Bill, en zijn hond Loek. Bill komt uit Amerika; Lola vindt hem aardig en gaat vaak bij hem op bezoek, soms met haar vriendje Job. Bill vertelt graag over Amerika, zijn werk en over Loek. Tussen de bedrijven door leren Lola en Job heel veel over hoe het is om blind te zijn. Loek wordt een dagje ouder, Bill moet een nieuwe blindengeleidehond. Gelukkig vindt Loek dan een nieuw thuis bij Lola. In dit leesboek voor de geoefende lezer wordt in hoofdstukken telkens een stukje uit het leven van Lola verteld. De hoofdstukken vormen telkens een niet te lang, afgebakend stukje in het verhaal. Af en toe wordt de tekst geïllustreerd met een zwartwittekening. De schrijfstijl is toegankelijk. Het boek biedt een aardig inzicht in de betekenis van blind zijn voor mensen. Een leuk leesboek voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Suggestions