Livre
Néerlandais

De A van Anna

Tobea Brink (auteur), Dorienke De Vries (traducteur)

De A van Anna

Tobea Brink (auteur), Dorienke De Vries (traducteur)
De tweelingzus van een jongen met het syndroom van Down komt voor moeilijke keuzes te staan door haar verknochtheid aan haar broer.
Titre
De A van Anna
Auteur
Tobea Brink
Traducteur
Dorienke De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Afrikaans
Titre original
Die hemelklip
Éditeur
Zoetermeer: Mozaïek, 2009
127 p.
ISBN
9789023993230 (paperback)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 4 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Adam, het tweelingbroertje van Anna, lijdt aan het syndroom van Down. Toen Anna nog maar een kind was, had haar moeder haar uitgelegd hoe dat ene chromosoom te veel van hem een speciaal jongetje heeft gemaakt. Tobia Brink doet in De A van Anna het relaas van hun relatie: hoe Anna als kind vaak beschaamd was om het gedrag van haar broer, maar even nadrukkelijk de zorg en de verantwoordelijkheid voor hem blijft dragen. Dat wordt een vereiste als hun vader omkomt bij een tractorongeval. Oom Gielie, die op vraag van hun moeder de boerderij draaiende houdt, blijft een moeilijk te doorgronden figuur die zich emotioneel afsluit voor de problemen waarvoor Anna en haar moeder komen te staan. Anna krijgt de kans om verder te gaan studeren, maar beseft dat zij hiermee Adam in de steek moet laten. Toch zal zij, na de dood van hun moeder, voor hem blijven zorgen. Ondertussen beleeft zij haar eerste, ingrijpende liefdesontgoocheling, als Danie haar laat zitten. Na de dood van Adam overschouw…Lire la suite
Anna is de helft van een tweeling. Adam is de andere helft. Hij is geboren met een verstandelijke beperking. Zij wonen met hun moeder en het jongere broertje Hansman op een boerderij in Zuid-Afrika. Hun vader is verongelukt met een tractor. Anna’s leven staat in het teken van haar tweelingbroer. Thuis, op school, bij haar vriendenkring en later tijdens haar studie. Zij voert een voortdurende innerlijke strijd. Kan zij haar broer loslaten en haar eigen weg gaan? Of heeft zij daar de moed niet voor? Haar verknochtheid aan Adam maakt de keuze des te moeilijker. Het leven van Anna kent vele drama’s. Het verhaal is ontroerend en indringend opgeschreven. In het eerste deel van het boek is Anna zelf de verteller, in het tweede deel is er een anonieme verteller. De auteur Tobea Brink woont in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Een van haar eigen kinderen heeft het syndroom van Down; ze schrijft leesmateriaal voor taalonderwijs. Dit boek is haar eerste roman. Paperback, normale druk.