Livre
Néerlandais

Heldere hemel : novelle

Tom Lanoye (auteur)

Heldere hemel : novelle

Genre:
Heldere hemel is een fictief verhaal gebaseerd op een waargebeurd voorval uit 1989. In de nadagen van de Koude Oorlog stortte een onbemande Sovjet-Russische MiG-23 neer in Kooigem, een dorp in de buurt van Kortrijk. Een kleine gebeurtenis op het wereldtoneel, maar een noodlottig drama voor een familie.
Titre
Heldere hemel : novelle
Auteur
Tom Lanoye
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2014 | Autres éditions
122 p.
ISBN
9789044627312 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 300 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tom Lanoye tussen hemel en aarde

Lanoye schreef een Boekenweekgeschenk dat alle rangen en standen aanspreekt. En toch is 'Heldere hemel' een novelle met de rijkdom van een roman.

Aardige niemendalletjes en keurig gelegenheidswerk. Veruit de meerderheid van de Nederlandse Boekenweekgeschenken van de laatste decennia moet het stellen met deze brave etiketjes. Dit jaar wou men eieren voor zijn geld en lonkte men, in samenspraak met Boek.be, naar Vlaanderen. Geen wonder dat ze bij Tom Lanoye uitkwamen: als propagandist en uithangbord van de Vlaamse literatuur in Nederland is hij incontournable. Maar lost 'de Lady Gaga van de literatuur' met Heldere hemel de verwachtingen in?

Je moet al van een andere planeet komen om nog niet te weten dat Lanoye Heldere hemel baseerde op waargebeurde feiten. Op 4 juli 1989, in de nadagen van de Koude Oorlog, crashte een onbemand Russisch Mig-vliegtuig uit Polen op een boerderij in het West-Vlaamse Bellegem. Daarbij viel één dode. Lanoye reconstrueert en fictionaliseert in Heldere hemel vier invalshoeken op het drama, dat hij pas aan het einde van het boek laat plaatsvinden in 'Kooigem'.

Eerst bungelen we met de Ru…Lire la suite

Doelwit: Fermettegem

Met Heldere hemel demonstreert Tom Lanoye zijn benijdenswaardige, haast achteloze klasse.

In de zomer van 1989 krijgt Vera Van Dyck van haar echtgenoot te horen dat hij al een jaar een buitenechtelijke relatie heeft. Ze laat prompt alle sloten vervangen. Hun fermette in Kooigem bij Kortrijk is zijn 'bakstenen trots' en Vera maakt zich op voor een procedureslag tussen echtscheidingsadvocaten. Er hangt haar echter iets anders boven het hoofd. Er is namelijk nog een ander huwelijk aan het ontbinden: dat tussen de VS en de USSR. Deze 'echtelieden' houden elkaar al decennia in een ijskoude houdgreep. De Amerikanen smachten naar iets wat de sleur van de Koude Oorlog, die 'gestolde hysterie', doorbreekt. De gelegenheid dient zich aan in de vorm van één militair vliegtuig, een Mig, die het IJzeren Gordijn oversteekt en het westelijk luchtruim penetreert. Over doelwit en beweegredenen is niets bekend.

Het eerste hoofdstuk van Heldere hemel zoomt in op de piloot van de Mig en het derde speelt zich af in de situation room van de Shape, het centrale commandocentrum van de mil…Lire la suite

Een Russische piloot gebruikt boven Polen zijn schietstoel wanneer de motoren van zijn MIG haperen. Terwijl hij aan zijn parachute neerdaalt hervatten de motoren zich en vliegt de MIG weer verder. Uiteindelijk zal deze neerstorten in België. Daar ontwikkelt zich op dat moment het drama van een overspel. Deze novelle was oorspronkelijk het Boekenweekgeschenk in 2012 en verschijnt nu voor het eerst afzonderlijk. Het is een fictief verhaal gebaseerd op een werkelijke gebeurtenis uit 1989. Goed en voortvarend beschreven. Normale druk.

À propos de Tom Lanoye

Tom Lanoye (son nom se prononce à la française : /lanwa/), né le 27 août 1958 à Saint-Nicolas, est un romancier, poète, chroniqueur, scénariste et dramaturge belge néerlandophone. C’est un des auteurs les plus lus et primés aux Pays-Bas et en Flandre.

Biographie

Lanoye est le plus jeune fils d’un boucher. Il fait ses études secondaires au Petit Séminaire Saint-Joseph à Saint-Nicolas, qui est alors un collège de garçons. Lanoye fait ensuite des études de philologie germanique et de sociologie à l’université de Gand. À cette époque, il est également membre actif de l’association d’étudiants TSG (Taalminnend Studentengenootschap ) ’t Zal Wel Gaan (Tout ira bien). Le mémoire de fin d’études de Tom Lanoye s’intitule De poëzie van Hans Warren (La poésie de Hans Warren). Il publie ses premiers écrits à compte d’aut…En lire plus sur Wikipedia