Livre
Néerlandais

Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Tom Lanoye (auteur)

Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)

Genre:
Bundel met satirische columns over maatschappelijke, politieke en culturele issues en met literaire portretten van Gerrit Komrij, Louis Paul Boon en Jef Geeraerts.
Titre
Revue Lanoye : Filippica (polemische replieken)
Auteur
Tom Lanoye
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2016
238 p.
ISBN
9789044629095 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 150 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Nuances in de polemiek

In Revue Lanoye toont Lanoye zijn scherpe polemische klauwen, maar brengt hij ook milde odes aan overleden vrienden en schrijvers.

Het vlammetje van de verontwaardiging brandende houden? Tom Lanoye hoeft er ook op zijn 58ste geen sikkepit moeite voor te doen. Werp hem een maatschappelijk fenomeen voor de voeten en hij zal er zijn tanden in zetten. Lever een politicus aan hem over en hij ontdoet zijn favoriete doelwit van kwakkelpraatjes en kromme redeneringen. Vraag hem naar de staat van het Vlaamse kunstenbeleid en hij zet stante pede zijn praatgrage kraantje open om ons te irrigeren met oekazes tegen Sven Gatz.

Ook vanuit zijn halfjaarlijkse zelfverkozen ballingschap in Kaapstad volgt Lanoye het Belgische landschap met de bezetenheid van een jonge wolf. Om zich vervolgens columngewijs driftig in de vuurlinies te begeven.

Lanoye mocht in het Canvas-programma Alleen Elvis blijft bestaan dan wel beweren dat zijn toneel- en romanwerk prioritair blijven, zijn zwak voor het polemische genre is intact. Hij staat daarmee op eenzame hoogte in Vlaanderen, waa…Lire la suite

Tom Lanoye (1958) is niet alleen dichter, auteur van toneelstukken en romans, hij schrijft ook columns over maatschappelijke, politieke en culturele issues. Met deze geëngageerde kant van zijn schrijverschap bewijst hij zijn publiek een dienst: hij zoekt woorden om actuele fenomenen te duiden en formuleert een standpunt. Aan de lezer om hem te volgen of niet. Lanoye brengt zijn boodschap expliciet, amusant, met compassie of ronduit kwaad. Hij blijft daarbij (meestal) een charmante heer met oog voor nuance en relativering. Naast satirische en polemische stukken over een Belgisch politieschandaal, het Nederlandse zwartepietendebat, de Griekse schuldenlast, Barack Obama, Europese politiek en Vlaams kunstbeleid staan er in deze bundel literaire portretten van Gerrit Komrij, Louis Paul Boon en Jef Geeraerts. Hier schrijft Lanoye met een pen die niet in gal is gedoopt. Het zijn hommages aan overleden schrijvers die hoog in Lanoye’s vaandel staan. Lanoye schrijft gul en warm over hun kwalite…Lire la suite

À propos de Tom Lanoye

Tom Lanoye (son nom se prononce à la française : /lanwa/), né le 27 août 1958 à Saint-Nicolas, est un romancier, poète, chroniqueur, scénariste et dramaturge belge néerlandophone. C’est un des auteurs les plus lus et primés aux Pays-Bas et en Flandre.

Biographie

Lanoye est le plus jeune fils d’un boucher. Il fait ses études secondaires au Petit Séminaire Saint-Joseph à Saint-Nicolas, qui est alors un collège de garçons. Lanoye fait ensuite des études de philologie germanique et de sociologie à l’université de Gand. À cette époque, il est également membre actif de l’association d’étudiants TSG (Taalminnend Studentengenootschap ) ’t Zal Wel Gaan (Tout ira bien). Le mémoire de fin d’études de Tom Lanoye s’intitule De poëzie van Hans Warren (La poésie de Hans Warren). Il publie ses premiers écrits à compte d’aut…En lire plus sur Wikipedia