Livre
Néerlandais

Alles over Tristan : roman

Tommy Wieringa (auteur)

Alles over Tristan : roman

Genre:
Bij het werken aan de biografie van een twintig jaar eerder overleden, geheimzinnige dichter stuit een biograaf op onthutsende gegevens.
Sujet
Schrijvers
Titre
Alles over Tristan : roman
Auteur
Tommy Wieringa
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2020 | Autres éditions
188 p.
ISBN
9789403105918 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 35 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Tommy Wieringa's derde roman Alles over Tristan beschrijft de zoektocht van de jonge biograaf Jacob Keller naar zijn onderwerp, de bijna 20 jaar eerder gestorven dichter Viktor Tristan. Over de gedichten van die "komeetachtige verschijning aan het firmament van de poëzie, die het stof van de woorden had geblazen, de poëzie ontmantelde en haar eigenhandig weer in elkaar had gezet" komen we ondanks deze ronkende en barokke lofbetuigingen weinig te weten. De echte held van de roman is dan ook niet de zgn. visionaire dichter, maar wel zijn biograaf, die er alles aan wil doen om deze vererende opdracht tot een goed einde te brengen.

Dat het ontrafelen van de mythes, mysteries en leugens die rond leven en werk van Tristan blijken te hangen, uiteindelijk ook het leven van zijn levensbeschrijver bepalend zullen beïnvloeden vormt het eigenlijke kerngegeven van het boek. Over de fictieve dichter weten we dus niet veel. Dat hij twee alom bejubelde bundels heeft nagelaten met de eve…Lire la suite
De auteur (1967), bekend door 'Joe Speedboot' (2005), scheef eerder (in 2002) deze biografieroman: een intrigerend romangenre, waar grote schrijvers als Vestdijk, Brakman, Mann, Nabokov, Malamud, Sartre en Byatt zich aan gewaagd hebben. In 'Alles over Tristan' reist de ambitieuze biograaf Jakob Keller naar de havenstad Mercedal om onderzoek te doen naar de twintig jaar eerder overleden, geheimzinnige, maar nog altijd populaire dichter Viktor Tristan. Keller, die zich restaurateur van vervlogen levens noemt, maar heel goed beseft dat er niet een coherent leven bestaat - een notie van belang voor iedere vorm van biografie - spreekt met mensen die Tristan gekend hebben. Een spannende speurtocht volgt, waarbij de rol van het toeval wel eens nadrukkelijk is. Een goed geschreven, knappe biografieroman. Ten slotte weet de biograaf alles over Tristan - de ontknoping is spectaculair - maar de resultaten van die wetenschap zal hij niet publiceren: 'De wereld mocht haar mythe houden'.

À propos de Tommy Wieringa

Tommy Wieringa, né le 20 mai 1967 à Goor, chef-lieu de la commune Hof van Twente, est un auteur et journaliste néerlandais.

Biographie

Tommy Wieringa a passé une partie de sa jeunesse dans les Antilles néerlandaises. Il a étudié l'histoire à l'Université de Groningue et la journalistique à l'Université d'Utrecht.

Après trois romans lus seulement par un public restreint, il obtient en 2005 un large succès avec Joe Speedboot, couronné avec plusieurs prix. Le livre est traduit en français en 2008 sous le même titre.

En tant que journaliste, il a publié des articles et des chroniques pour des journaux et des rubriques, ainsi qu'un scénario pour la télé et plusieurs pièces pour radio.

Participant du groupe 'Donskoy', Wieringa écrit de la poésie qu'il performe en musique.

Bibliograp…En lire plus sur Wikipedia