Livre
Néerlandais

Ik was nooit in Isfahaan : reisverhalen

Tommy Wieringa (auteur)

Ik was nooit in Isfahaan : reisverhalen

Bundel reisverhalen.
Titre
Ik was nooit in Isfahaan : reisverhalen
Auteur
Tommy Wieringa
Langue
Néerlandais
Édition
8
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2014 | Autres éditions
312 p.
ISBN
9789023485438 (hardback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De Gouden Uil heeft Wieringa niet gewonnen, maar zijn nominatie was voldoende reden om tijdig een bundel met reisverhalen uit te brengen met tussen 1997 en 2005 geschreven verhalen, verslagen en ansichten. Die laatste (vorig jaar al gebundeld in Pleidooi voor de potscherf -- gelimiteerde uitgave bij Reservaat) zijn korte, puntige notities over markante gebeurtenissen en figuren die Wieringa opvielen tijdens zijn reizen: een vrouw die een openbaar toilet betrekt in Puerto Rico en er een soort schrijn van maakt ('de heilige van het urinoir'), de gratis waterkruiken in Egypte, en ook wel eens een stukje over het (afstotelijke) eigene en het (verlokkende) vreemde. Eenzelfde variatie kenmerkt de verslagen en verhalen: verschillende continenten, omstandigheden, stemmingen en manieren van reizen. Bijzonder mooi zijn 'Feest' (een zinderend verhaal over de voorbereiding van een feest op de Caraïben, de hitsige sfeer tijdens het feest, en het plotse, dodelijke toeslaan van een tropische …Lire la suite
Naast intrigerend romanschrijver ('Alles over Tristan' (2002) en 'Joe Speedboot' (2005) is Tommy Wieringa wereldreiziger. Kort na de reisnotities opgenomen in 'Pleidooi voor de potscherf' met daarin interessante opmerkingen over de stijl van reisaantekeningen, verscheen deze bundeling van reisverhalen. Naargelang de meer of minder fictionele vorm verdeeld over de twee afdelingen Verhalen en Verslagen gaat het vooral om situaties van verlies en dood in den vreemde. In de derde afdeling Ansichten zijn korte pregnante situaties beschreven op reis. Zoals in de romans van Wieringa is ook hier de stijl weergaloos. Trefzeker, met een onderkoelde melancholie, beschrijft Wieringa zijn ervaringen op reis, of fictionaliseert deze. Dichtbij en ver: Ethiopië en Tsjechië, Hongarije en Libanon, Panama en Egypte, China en Costa Rica, Puerto Rico en België, her en der. Dit is grensverleggend schrijven, niet alleen vanwege de grensoverschrijdingen, maar vooral vanwege de stijl. Gebonden uitgave op pock…Lire la suite

À propos de Tommy Wieringa

Tommy Wieringa, né le 20 mai 1967 à Goor, chef-lieu de la commune Hof van Twente, est un auteur et journaliste néerlandais.

Biographie

Tommy Wieringa a passé une partie de sa jeunesse dans les Antilles néerlandaises. Il a étudié l'histoire à l'Université de Groningue et la journalistique à l'Université d'Utrecht.

Après trois romans lus seulement par un public restreint, il obtient en 2005 un large succès avec Joe Speedboot, couronné avec plusieurs prix. Le livre est traduit en français en 2008 sous le même titre.

En tant que journaliste, il a publié des articles et des chroniques pour des journaux et des rubriques, ainsi qu'un scénario pour la télé et plusieurs pièces pour radio.

Participant du groupe 'Donskoy', Wieringa écrit de la poésie qu'il performe en musique.

Bibliograp…En lire plus sur Wikipedia