Livre
Néerlandais

Het gevaarlijke venster : twee verhalen uit het rijk van Unauwen

Tonke Dragt (auteur)

Het gevaarlijke venster : twee verhalen uit het rijk van Unauwen

Public cible:
9-11 ans et plus
Twee sprookjesachtige verhalen over ridder Marwen uit het rijk van Unauwen. Hij wordt betoverd door het gevaarlijke venster uit zijn kasteel. Vanaf ca. 8 jaar.
Titre
Het gevaarlijke venster : twee verhalen uit het rijk van Unauwen
Auteur
Tonke Dragt
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Leopold, 2007 | Autres éditions
59 p. : ill.
ISBN
9789025849924

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In dit staaltje van tijdloze vertelkunst creëert Tonke Dragt in een luttele 57 bladzijden een universum waarin vele duizenden verhalen zich zouden kunnen afspelen. De twee verhalen in Het gevaarlijke venster werden voor het eerst uitgegeven in 1979 en daar kan je bij het lezen niet omheen. In onbruik geraakte woorden zoals "gezapig" en haast archaïsche zinnen zoals "het werd haar angstig te moede" zijn geen geschenk, maar maken de verhalen ook niet helemaal ónleesbaar voor eenentwintigste-eeuwse lezers. Een stukje moeilijker is het om je in te leven in een van de hoofdpersonages, Iduna, wanneer ze "een nieuw onzichtbaar leven" voelt "onder haar hart" of in Marwen, haar man, wanneer hij een andere vrouw "liefkoosde en warmde"; "Ze sliepen samen, en waren korte tijd één." 'Eén worden' is iets wat personages in hedendaagse jeugdromans ongetwijfeld nog amper doen. De fantasiewereld die Dragt schept in de vorm van het Rijk van Unauwen, zou daarentegen uit elke recente fantasyroman k…Lire la suite
Dit boekje bevat twee verhalen uit het Rijk van Unauwen: het titelverhaal en 'Het Koude Huis'. Het land van Unauwen is bekend uit de boeken over Tiuri ('De brief voor de koning' en 'Geheimen van het Wilde Woud'*). De winnares van de griffel der griffels begeeft zich in veel van haar boeken in werelden waarin je alleen kunt komen met een flinke dosis verbeeldingskracht. Deze twee sagen gaan over Ridder Marwen, heer van een kasteel met duizend ramen. In het eerste verhaal sluit hij een pact met de duivel en in het tweede lokt het gevaarlijke venster hem de zee op naar de gevaarlijke noordelijke eilanden. Het zijn echte Dragt-verhalen vol toverkracht, begoocheling en liefde die veel lezers, mede door de sfeervolle zwart-witpentekeningen van de drievoudig gouden penseelwinnares in hun ban zullen houden. Blauw/geel gekleurd omslag met kasteel en vensters. Vanaf ca. 8 jaar.

À propos de Tonke Dragt

CC BY-SA 3.0 - Image by Winfried Walta / Anefo

Tonke Dragt, née Antonia Johanna Willemina Dragt le 12 novembre 1930 à Batavia, est une auteure néerlandaise de livres pour enfants.

Biographie

Tonke Dragt fut internée avec sa mère et ses sœurs à Tjideng, un camp d'internement japonais pour les femmes et les enfants pendant la Seconde Guerre mondiale, à Batavia (Indes Néerlandaises), l'actuelle Jakarta. C'est là qu'elle commença à écrire. Après la guerre, elle vint aux Pays-Bas et étudia aux beaux-arts avant de devenir professeure de dessin. Elle réside actuellement à La Haye.

Récompenses

  • 1963 : Kinderboek van het Jaar (nl), ancêtre du prix Gouden Griffel
  • 2004 : Griffel der Griffels

En lire plus sur Wikipedia