Livre
Néerlandais

De verjaardag van de eekhoorn en andere verhalen

Toon Tellegen (auteur), Kitty Crowther (dessinateur)

De verjaardag van de eekhoorn en andere verhalen

Public cible:
6-8 ans et plus
Wanneer alle dieren op de verjaardag van de eekhoorn komen, bakt hij heel veel taarten; het wordt een daverend feest. Prentvertelling met vrolijk gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 5 jaar.
Titre
De verjaardag van de eekhoorn en andere verhalen / Toon Tellegen ; met tek. van Kitty Crowther
Auteur
Toon Tellegen
Dessinateur
Kitty Crowther
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2007
89 p. : ill.
ISBN
9789045104256

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In 1996 ontving Geerten Ten Bosch de Gouden Penseel voor haar illustraties bij Toon Tellegens De verjaardag van de eekhoorn (Querido, 1995). Dit langere dierenverhaal is een voor Tellegen ongebruikelijk rechttoe rechtaan verhaal over de organisatie van een groot verjaardagsfeest, en welke zorgen, vreugdes en uitspattingen daarmee gepaard gaan. Zonder zijn typische denkpuzzeltjes of verwondering over de betekenis van bepaalde woorden verhaalt Tellegen hoe de eekhoorn alle dieren uitnodigt voor zijn verjaardagsfeest, hoe hij zich vertwijfeld afvraagt of ze wel zullen komen en of het feest zal slagen, hoe het partijtje een geweldig succes wordt, hoe er daarna opnieuw twijfel in de eekhoorn sluipt of iedereen het wel naar zijn zin heeft gehad. Bekende thema's in Tellegens dierenverhalen duiken hier weer op: de verjaardag, brieven schrijven, taarten en feesten, twijfel, eenzaamheid en minzame vriendschap. De auteur permitteerde zich in dit verhaal voor de eerste maal de ruimte om alles bre…Lire la suite
Eekhoorn nodigt per briefje alle dieren uit om op zijn verjaardag te komen. Hij is dolblij als iedereen antwoordt met 'ja'. Elk dier doet dat op zijn eigen wijze. De eekhoorn bakt zoveel taarten dat iedereen aan het eind van de dag zou zeggen: 'Ik kan niet meer...' Elk dier krijgt een taart die bij hem past. Het wordt een groot feest. De dieren eten urenlang. Terwijl de zon ondergaat, dansen zij met elkaar. Toch komt, als iedereen weg is, even de twijfel of het feest wel geslaagd was. Op dat moment komt de mier nog even langs om zijn grote vriend te vertellen dat het echt een heel leuk feest was. Doorlopend verhaal over vriendschap en aandacht voor elkaar, eenvoudig en sprookjesachtig verteld. Deze editie is voorzien van nieuwe illustraties van Kitty Crowther en aangevuld met acht feestverhalen uit andere bundels.Voor voorlezer en toehoorder (vanaf ca. 5 jaar) een genot om kennis van te nemen.

De verjaardag van de eekhoorn & andere verhalen

In ‘De verjaardag van de eekhoorn’ neemt de eekhoorn de lezers mee in zijn twijfel, gemijmer, opluchting en stille vreugde. Tal van gevoelens zijn het die de eekhoorn overspoelen voor, tijdens en na zijn verjaardagsfeest. Met deze uitgave goot uitgeverij Querido de eerder verschenen filosofische dierenverhalen van Toon Tellegen in een nieuw jasje en vulde ‘De verjaardag van de Eekhoorn’ meteen aan met acht feestverhalen uit andere bundels. Kitty Crowther werd gevraagd de mijmeringen van verschillende dieren met een volkomen eigen gedachtegang vorm te geven. Geen eenvoudige opdracht om de succesvolle beelden van Geerten Ten Bosch of Mance Post, waarmee Tellegenfans vertrouwd zijn, te evenaren. Maar toch is ze erin geslaagd de surrealistische beschrijvingen als vanzelfsprekend weer te geven. Warme kleurpotloodtekeningen brengen de ervaringen van de dieren in een wereld waar alle dieren even groot zijn en elkaars taal spreken, anders, maar alweer mooi, in beeld.

Suggestions

Publications sur cette œuvre dans la bibliothèque