Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Bekentenissen van een jonge romanschrijver

Umberto Eco (auteur), Bart Kraamer (traducteur)

Bekentenissen van een jonge romanschrijver

Genre:
Eco onderzoekt de grens tussen fictie en werkelijkheid, twee werelden die hij in zijn boeken schijnbaar natuurlijk met elkaar laat versmelten. Hij onthult de essentie van zijn schrijverschap, een combinatie van wetenschap en literatuur. Goede non-fictie, betoogt hij, is opgebouwd als een whodunit. Een goede romanschrijver daarentegen bouwt zijn eigen wereld door scherpe observatie en gedegen resea
Sujet
Literatuur
Titre
Bekentenissen van een jonge romanschrijver
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Traducteur
Bart Kraamer
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Confessions of a young novelist
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2011
190 p.
ISBN
9789035136625 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Bekentenissen van een jonge romanschrijver heet het nieuwste non-fictiewerk van Umberto Eco, en dat is op zijn minst een merkwaardige titel voor een auteur van 79 jaar oud. Doordat hij zijn eerste roman pas in 1980 publiceerde, beschouwt Eco zichzelf echter nog steeds als een ‘heel jonge en zeer zeker veelbelovende schrijver’. Toch meent hij al genoeg ervaring te bezitten om ‘enkele woorden te mogen wijden aan de manier waarop ik werk’. Eco put daarbij zowel uit de vele papieren die zijn creatief proces ondersteunen en ontwikkelen, als uit de vele lezersreacties op zijn werk.
Net in die reacties ligt voor Eco het belangrijkste verschil tussen een creatief en een wetenschappelijk schrijver. Doordat die laatste in zijn artikel een thesis ontwikkelt, kan hij (simpel gezegd) slechts bevestigend of ontkennend antwoorden op reacties. De creatieve auteur daarentegen poogt het ‘leven met al zijn tegenstrijdigheden’ weer te geven en vraagt zijn lezers om zelf met een oplossing te komen. ‘…Lire la suite

À propos de Umberto Eco

CC-BY-SA-3.0 - Image by Università Reggio Calabria

Umberto Eco, né le 5 janvier 1932 à Alexandrie dans le Piémont et mort le 19 février 2016 à Milan, est un universitaire, érudit et écrivain italien. Reconnu pour ses nombreux essais universitaires sur la sémiotique, l’esthétique médiévale, la communication de masse, la linguistique et la philosophie, il est surtout connu du grand public pour ses œuvres romanesques.

Titulaire de la chaire de sémiotique et directeur de l’École supérieure des sciences humaines à l’université de Bologne, il en était professeur émérite depuis 2008.

Biographie

Jeunesse

Fils de Giovanna Bisio et de Giulio Eco, employé aux chemins de fer, il a passé son baccalauréat au lycée Giovanna-Plan d'Alexandrie, sa ville natale.

En lire plus sur Wikipedia

Suggestions