Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De betovering van lijsten

Umberto Eco (auteur)

De betovering van lijsten

Een overzicht van diverse opsommingen binnen de kunst- en literatuurgeschiedenis, waarin de mens in de loop der tijden het leven heeft trachten te vangen.
Titre
De betovering van lijsten
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Vertigine della lista
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2009
407 p. : ill.
ISBN
9789035135079 (hardback)
Placing suggestion
708.5 (SISO) Thema's in de kunst ; Thema's in de kunst (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 100 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Met De betovering van lijsten heeft de firma Umberto Eco in iets meer dan vijf jaar tijd haar derde kijkboek afgeleverd dat niet zal misstaan op de gemiddelde salontafel. Na de in 2004 verschenen Geschiedenis van de schoonheid en het drie jaar later gepubliceerde complement over de lelijkheid neemt Eco de lezer opnieuw mee op een wandeling langs het beste wat de westerse kunst- en literatuurgeschiedenis te bieden heeft. Het nieuwe boek is het resultaat van een tentoonstelling waarin Eco eind 2009 op uitnodiging van het Parijse Louvre zijn overtuiging uitwerkte dat het maken van lijstjes aan de basis ligt van onze cultuur. Cultuur draait in wezen om de ordening van een chaotische en onoverzichtelijke werkelijkheid, stelt Eco, en lijstjes zijn een herkenbaar product van onze drang en noodzaak tot het creëren van orde. Of het nu gaat om eenvoudige dan wel om complexere vormen van opsommingen (van gewone catalogi tot woordenboeken, encyclopedieën, 'Kunstkammern' en musea), l…Lire la suite
Evenals zijn voorgaande non-fictieboeken 'De geschiedenis van de schoonheid' en 'De geschiedenis van de lelijkheid'* is ook dit boek van bestsellerauteur Umberto Eco (1932-2016) mooi en rijk geïllustreerd uitgegeven. Het omvat een bloemlezing van opsommingen en lijsten in de westerse beeldende kunst en literatuur. Een lawine van schilderijen, sculpturen en literaire citaten stort Eco over ons uit, gerangschikt in thematische hoofdstukken (De visuele opsomming, Lijsten van plekken, Het curiositeitenkabinet, De chaotische opsomming…etc.), voorzien van commentaar in kleine essays. De literaire voorbeelden strekken van Aristotoles, Dante, Homerus, Rimbaud tot Süskind en die uit de kunstgeschiedenis van Altendorfer, Bosch, Ensor tot Warhol. Gelukkig trekt alleskenner Eco ook een register open aan onbekende werken. Het boek - dat besluit met een index en bibliografie - leest gesmeerd en is geschikt voor een breed publiek dat over enige culturele bagage beschikt. Een bladerboek dus, met fijn…Lire la suite

À propos de Umberto Eco

CC-BY-SA-3.0 - Image by Università Reggio Calabria

Umberto Eco, né le 5 janvier 1932 à Alexandrie dans le Piémont et mort le 19 février 2016 à Milan, est un universitaire, érudit et écrivain italien. Reconnu pour ses nombreux essais universitaires sur la sémiotique, l’esthétique médiévale, la communication de masse, la linguistique et la philosophie, il est surtout connu du grand public pour ses œuvres romanesques.

Titulaire de la chaire de sémiotique et directeur de l’École supérieure des sciences humaines à l’université de Bologne, il en était professeur émérite depuis 2008.

Biographie

Jeunesse

Fils de Giovanna Bisio et de Giulio Eco, employé aux chemins de fer, il a passé son baccalauréat au lycée Giovanna-Plan d'Alexandrie, sa ville natale.

En lire plus sur Wikipedia