Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

De geschiedenis van de schoonheid

Umberto Eco (auteur)

De geschiedenis van de schoonheid

Overzichtswerk in woord en beeld van opvattingen over het begrip schoonheid in de geschiedenis en filosofie vanaf de Griekse beschaving.
Titre
De geschiedenis van de schoonheid
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Storia della bellezza
Éditeur
Amsterdam: Prometheus, 2016 | Autres éditions
438 p. : ill.
ISBN
9789035135949 (paperback)
Placing suggestion
700.6 (SISO) Kunst ; Kunst (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Plusieurs langues:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 200 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

'Iets is mooi als we er, indien het van ons was, blij mee zouden zijn en we het nog steeds mooi zouden vinden als het aan iemand anders toebehoorde.' Aldus een definitie van schoonheid in de inleiding van deze zeer fraaie uitgave. De beide auteurs (voorin wordt zo onopvallend mogelijk vermeld dat 8 van de 17 hoofdstukken geschreven zijn door Girolamo de Michele) geven honderden voorbeelden van (westerse) schoonheid. Zo is in tijdbalken de ontwikkeling door de eeuwen heen te zien van de afgebeelde 'Naakte Venus', 'Naakte Adonis' etcetera. Het gaat niet alleen om de verbeelding van schoonheid in kunstwerken maar ook om de opvattingen van schrijvers en filosofen erover. Een kleine greep uit de onderwerpen: de opvattingen over 'het Sublieme' bij Kant en Burke, schoonheid in de Romantiek, het symbolisme, de schoonheid van machines, hedendaagse opvattingen over schoonheid in de media. Behalve kleurenafbeeldingen van schilderijen en beeldhouwwerken bevat het boek vele citaten uit filosofisc…Lire la suite

À propos de Umberto Eco

CC-BY-SA-3.0 - Image by Università Reggio Calabria

Umberto Eco, né le 5 janvier 1932 à Alexandrie dans le Piémont et mort le 19 février 2016 à Milan, est un universitaire, érudit et écrivain italien. Reconnu pour ses nombreux essais universitaires sur la sémiotique, l’esthétique médiévale, la communication de masse, la linguistique et la philosophie, il est surtout connu du grand public pour ses œuvres romanesques.

Titulaire de la chaire de sémiotique et directeur de l’École supérieure des sciences humaines à l’université de Bologne, il en était professeur émérite depuis 2008.

Biographie

Jeunesse

Fils de Giovanna Bisio et de Giulio Eco, employé aux chemins de fer, il a passé son baccalauréat au lycée Giovanna-Plan d'Alexandrie, sa ville natale.

En lire plus sur Wikipedia