Livre
Néerlandais

Hoe schrijf ik een scriptie

Umberto Eco (auteur)

Hoe schrijf ik een scriptie

Handleiding voor humaniora-studenten.
Sujet
Scripties
Titre
Hoe schrijf ik een scriptie
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Langue
Néerlandais
Langue originale
Italien
Titre original
Come si fa una tesi di laurea
Édition
13
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2010 | Autres éditions
275 p.
ISBN
9789035135567 (paperback)
Placing suggestion
489.59 (SISO) Spreken - Schrijven ; Schrijftechnieken (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 16 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Toen de universiteit nog voor de elite was, waren er weinig studenten en bestond er een persoonlijk contact tussen professoren en studenten. Door de democratisering van de universiteit zijn er faculteiten die in overvolle, tot op de trappen bezette aula’s, meer dan duizend studenten ontvangen. Persoonlijk contact met de docent is vaak onmogelijk. Hoogstens raakt de student bij de assistent. Als de student de opdracht krijgt een scriptie, een paper te schrijven, is hij op zichzelf aangewezen en kan hij nergens hulp vragen. Hoe schrijf ik een scriptie van Umberto Eco richt zich tot deze studenten. De eerste Italiaanse uitgave dateert al van 1977, en de eerste Nederlandse editie verscheen in 1985.
Er is intussen al heel wat veranderd in de wetenschappelijke en universitaire wereld. Zo kunnen veel bronnen en documenten al online geraadpleegd worden. In die zin is het boek waarin de nadruk bovenal op een bibliotheekbezoek wordt gelegd, ietwat verouderd. Slechts weinige leggen o…Lire la suite
Dit boek bevat informatie over de compositie van een scriptie en waar een bibliografisch onderzoek op neer komt, en gaat in op talloze typografische wetenswaardigheden. De lezer vindt ook veel over het zoeken naar het materiaal en de techniek van het omwerken ervan, samen met handige tips voor voetnoten en het gebruik van fiches en citaten. De handleiding is geschreven voor studenten in de humanoria: de voorbeelden zijn alle geleend van de letterkunde, filosofie en geschiedwetenschappen; ze zijn vaak interessant en inspirerend. Het boek is overzichtelijk en leest gemakkelijk, maar dat is niet de reden waarom het onder de andere publicaties op dit gebied opvalt. Uit Eco's manier van schrijven en zijn keuze en bespreking van de voorbeelden blijkt dat hij er zich van bewust is dat het niet alleen gaat om de kennis over het schrijven van scripties te vergroten, maar dat, wil men studenten werkelijk van drempelvrees afhelpen, het meestal een zaak van enthousiasmeren is. Wat dat betreft, ve…Lire la suite

À propos de Umberto Eco

CC-BY-SA-3.0 - Image by Università Reggio Calabria

Umberto Eco, né le 5 janvier 1932 à Alexandrie dans le Piémont et mort le 19 février 2016 à Milan, est un universitaire, érudit et écrivain italien. Reconnu pour ses nombreux essais universitaires sur la sémiotique, l’esthétique médiévale, la communication de masse, la linguistique et la philosophie, il est surtout connu du grand public pour ses œuvres romanesques.

Titulaire de la chaire de sémiotique et directeur de l’École supérieure des sciences humaines à l’université de Bologne, il en était professeur émérite depuis 2008.

Biographie

Jeunesse

Fils de Giovanna Bisio et de Giulio Eco, employé aux chemins de fer, il a passé son baccalauréat au lycée Giovanna-Plan d'Alexandrie, sa ville natale.

En lire plus sur Wikipedia