Livre
Tchèque
Conversatiegids.
Titre
Tsjechisch / samengest. door Van Dale Lexicografie
Compilateur
Van Dale Lexicografie
Langue
Tchèque
Éditeur
Utrecht: Kosmos-Z&K, 2004 | Autres éditions
222 p. : ill.
ISBN
90-215-4123-8
Placing suggestion
Tsjechisch 838 (SISO) Tsjechisch ; Tsjechisch (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 12 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

De 'Wat en hoe'-taalgidsen verschenen zopas, in samenwerking met 'Van Dale lexicografie' in een nieuwe editie. Momenteel zijn ze verkrijgbaar in 21 talen: Arabisch, Deens, Duits, Engels, Frans, Grieks, Hebreeuws, Hongaars, Indonesisch, Italiaans, Japans, Noors, Pools, Portugees, Roemeens, Russisch, Slowaaks, Spaans, Tsjechisch, Turks en Zweeds. De flap heeft per taal een ander hip kleurtje, maar voor de rest is de opzet van deze taalgidsen telkens dezelfde.

Een grondige vernieuwing drong zich op om o.m. tegemoet te komen aan het moderne toerisme (met kinderen), waar termen als 'faxen', 'loodvrije benzine', 'pretpark', 'kinderstoel' noodzakelijk werden. De gidsen willen de taalgebruiker immers zo goed mogelijk helpen in verschillende situaties. Maar aangezien hij in veel gevallen de taal ook niet zo goed begrijpt -- denk maar aan het Japans -- is in veel gevallen bij de te stellen vragen ook een lijstje met mogelijke antwoorden opgenomen. Een uitgebreide woordenlijst achteraan e…Lire la suite
Deze taalgids (editie in nieuwe spelling) legt de nadruk op kant en klare korte zinnetjes en het herkennen van opschriften. Met de gids in de hand kan de eigenaar duidelijk maken wat hij bedoelt. Een pluspunt zijn de verklarende kaartjes van auto, fiets, en tent met toebehoren. Standaard zijn de onderdelen Onderweg, Post, Telefoon, Problemen, Openbaar Vervoer, Ziek, VVV, en Logeren en Kamperen. In het hoofdstuk Gesprek als novum het onderdeel Iemand versieren. De informatie over grammatica en uitspraak is beperkt gehouden. Een minpunt is dat de standaard info bij de verschillende onderwerpen soms te summier is. Toch is deze taalgids door inhoud en overzichtelijkheid een van de betere taalgidsen Tsjechisch. Deze nieuwe druk werd weer herzien en uitgebreid, o.a. met tekeningen van het menselijk lichaam (handig bij de dokter) en actueel computerjargon (prepaid etc.).

Suggestions