Livre
Néerlandais
Plusieurs formats
Formats accessibles:

Een schrijver in oorlog : Vasili Grossman en het Rode Leger 1941-1945

Vasili Grossman (auteur), Antony Beevor (éditeur intellectuel)

Een schrijver in oorlog : Vasili Grossman en het Rode Leger 1941-1945

Journalistieke beschrijving van wat zich afspeelde aan het oostfront in de Tweede Wereldoorlog.
Titre
Een schrijver in oorlog : Vasili Grossman en het Rode Leger 1941-1945 / bezorgd door Antony Beevor ... [et al.]
Auteur
Vasili Grossman
Éditeur intellectuel
Antony Beevor
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
A writer at war : Vasily Grossman with the Red Army 1941-1945
Éditeur
Amsterdam: Balans, 2006 | Autres éditions
458 p. : ill.
ISBN
90-5018-761-7
Placing suggestion
Russisch 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 50 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

Vasili Grossman (1905-1964), joods sovjetburger en schrijver van het meesterwerk Leven en lot, was de populairste oorlogscorrespondent van Rusland. De Sovjet-Unie stuurde tijdens de Tweede Wereldoorlog vele journalisten en schrijvers met de strijdende troepen mee om het thuisfront een hart onder de riem te steken met patriottische stukken. Grossman was zo'n embedded journalist. Vier jaar lang was hij aan het Oostfront en beleefde er alles: de nederlagen van 1941, de verdediging van Moskou, de gevechten in de Oekraïne, het beleg van Stalingrad, de tankslag bij Koersk, de intocht in Polen en Duitsland, de val van Berlijn. Overal maakte hij notities: miniportretjes van soldaten, markante uitspraken, karakteristieken van bevelhebbers, grotere stukken over de campagnes. Hij schreef over de ontberingen, de executies, de heldenmoed ook. Hij maakte bv. de bevrijding van de eerste concentratiekampen Majdanek en Treblinka mee. Vooral over Treblinka schreef hij een hartverscheurend…Lire la suite
Bij het schrijven van zijn standaardwerk over de slag bij Stalingrad stuitte de Britse historicus Antony Beevor op de aantekeningen van de Russische oorlogscorrespondent Vasili Grossman (1905-1964). Hij onderkende meteen het belang ervan. Grossman was in de jaren dertig ternauwernood ontsnapt aan de terreur van Stalin. In 1941 liet hij zich bij het Russische leger inlijven om van dichtbij het oorlogsgeweld te beschrijven. Veel van Grossmans notities bereikten nooit de krantenkolommen, vanwege de censuur. In augustus 1941 krijgt Grossman zijn vuurdoop en in 1942-1943 is hij getuige van de slag bij Stalingrad, het zwaartepunt in dit boek. Later schrijft hij onder meer over de nazi-moord op joden en over vernietigingskamp Treblinka. Hij heeft een scherp oog voor bizarre voorvallen, zoals executies van deserteurs. Hij uit kritiek op de Sovjetpropaganda en bewondert de dapperheid van de soldaten. Gesprekken geeft hij plastisch weer. Hij observeert treffend en concreet, maar vaak fragmentar…Lire la suite

À propos de Vasili Grossman

CC BY-SA 3.0 - Image by This picture has been taken by Andrew Butko. Contact infоrmation - e-mail: abutko@gmail.com. Do not copy this image illegally by ignoring the terms of the СС-BY-SA or GNU FDL licenses, as it is not in the public domain. Other photos see here.

Vassili Semionovitch Grossman (en russe : Василий Семёнович Гроссман) est un écrivain soviétique né le 29 novembre 1905 (12 décembre 1905 dans le calendrier grégorien) à Berditchev (actuelle Ukraine) et mort le 14 septembre 1964 à Moscou.

Biographie

Jeunesse

Il est issu d'une famille bourgeoise cultivée d'origine juive assimilée ayant abandonné toute pratique religieuse ainsi que le yiddish. Son père, Semion Ossipovitch Grossman, un bundiste, était ingénieur chimiste de profession et sa mère, Ekaterina, professeur de français.

Il naît le 12 décembre 1905…En lire plus sur Wikipedia