Livre
Néerlandais
Oefeningen voor het schilderen in olieverf van verschillende onderwerpen. Minder geschikt voor beginners.
Titre
ABC olieverf / Vicenç B. Ballestar, Jordi Vigué
Auteur
Vicenç Ballestar Jordi Vigué
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Dibujary y pintar, oleo
Éditeur
Baarn: Cantecleer, 2004
96 p. : ill.
ISBN
90-213-3396-1
Placing suggestion
747.1 (SISO) Kunst maken ; Olieverfschilderen (ZIZO)

Disponibilité dans les bibliothèques flamandes

Disponible plus de 15 fois dans les bibliothèques flamandes

Commentaires

In de ABC-reeks verschenen onlangs drie handleidingen van de hand van Viçenc B. Ballester en Jordi Vigué. Het gaat over Tekenen, Pastelkrijt en Olieverf.

In ieder deel behandelen de auteurs eerst de benodigdheden eigen aan het medium. Bij tekenen maken ze onderscheid tussen zachte (houtskool en krijt) en harde materialen (grafiet en potlood). Er zijn ook zachte pastels, gekenmerkt door hun kwetsbaarheid en hun schitterende kleuren. De harde pastels bevatten meer lijm en worden vooral gebruikt voor de afwerking. Olieverf kan je kant en klaar kopen in tubes, maar je kan ook zelf verf aanmaken met zuiver pigment in poedervorm gemengd met lijnzaad- of saffloerolie. Daarbij geven de auteurs telkens de beschrijving van alle mogelijke hulpmiddelen. Dan volgen de oefeningen. In elk deel wordt dezelfde werkwijze gebruikt. Stap voor stap worden de oefeningen uitgelegd en geïllustreerd. Er zijn tips om het tekenen of schilderen in goede banen te leiden. Elk deel bevat…Lire la suite
Na een beknopte uiteenzetting over de benodigde materialen met hun specifieke eigenschappen en aanbevolen onderhoud volgen de fraai geïllustreerde uitwerkingen van tien oefeningen met oplopende moeilijkheidsgraad. Hierbij wordt aandacht besteed aan compositie, stillevens, bloemen, landschappen, mannelijk en vrouwelijk naakt en contrast. Per onderwerp worden de gebruikte technieken, zoals de kracht van en het werken en spelen met kleur, de relatie tussen elementen en achtergrond, licht, schaduw en contrast, met behulp van stap-voor-stapfoto’s duidelijk uiteengezet. Voor beginners is dit doe-boek minder geschikt omdat er weinig aandacht wordt besteed aan de basistechniek. Voor hen die beschikken over enige tekenervaring en een aangeboren creativiteit geeft dit ABC (overigens zonder register) veel adviezen en tips. Dik, glad papier. Op omslag enkele voorbeelden van de tien oefeningen.